A Tesla Motors nagy reményekkel vágott neki a kínai piac meghódításának, úgy számoltak, minden nagy városban nyitnak legalább egy kereskedést, és gyorsan teleszórják gyorstöltőkkel az utakat. Aztán az építkezések jogi problémák (engedélyezés) miatt megakadtak, de nem ez, hanem maga az autógyár az oka annak, hogy igen rosszul a cég szénája a hatalmas országban.

A Teslánál megszokott kétlépcsős megrendelést úgy alakították ki Kínában, hogy a megrendelés pillanatában 15 000 jüanos (687 ezer Ft) biztosítékot kértek, majd amikor az autó már útjára indult az Egyesült Államokból (gyakorlatilag behajózták), akkor még 50 000 jüant (2,3 millió Ft) kellett fizetnie az ügyfélnek – a Model S indulóára egyébként 648 000 jüan (29,7 millió Ft). Azonban a márkakereskedésekben az eladók egyszerűen nem tudták rávenni arra a készpénzes vásárláshoz szokott ügyfeleket, hogy a második letétet is befizessék, ennek ellenére a gyár felé azt jelezték, minden rendben, küldjék az autót. A Tesla Motors így 4800 autót küldött Kínába, amelyek közül 2499-et sikerült januárig eladni, azaz 2301 darab raktárak mélyén porosodik. Ezek lekötött autók voltak, azonban a reménybeli vásárlók a Model S P85D bejelentésekor egyszerűen veszni hagyták a 15 000 jüanos befizetést és leadták a rendelést a még drágább, de sokkal erősebb autóra.

Az amerikai cégközpont reagált, és csak Kínában az első letétet is megemelte 50 000 jüanra, azonban ezzel a lépéssel csak azt érték el, hogy a korábbi havi 200-210 autós értékesítés megfeleződött. Nem tudni, mi lesz azzal a több mint kétezer eladatlan autóval, ami Kínában szétszórva tárolnak (Tianjin kikötője, a Sanghaji Tesla Központ udvara, satöbbi), a képviselet két dolgot javasolt az amerikai központnak: 20 százalék kedvezménnyel kínálják azokat, vagy harmadik félen (márkakereskedő-hálózat) keresztül értékesítsék. Mindkettőt elutasította a Tesla Motors, majd ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy harmadával – 200 fővel – csökkentik a kínai alkalmazottak számát. Még jó, hogy gyári tulajdonban van a kínai forgalmazó…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!