Húsz évvel ezelőtt nagy változások zajlottak a Volkswagennél, piacra dobták a Touareg szabadidő-autót, és az újonnan létrehozott R Performance részleg is előállt a Golf R típussal. Mindkét esetben limitált szériával emlékeznek meg az évfordulóról, és meglepő módon a két típus esetén eltérő néven forgalmazzák a születésnapi kivitelt: a Touareg Edition 20 mellett lesz elérhető a Volkswagen Golf R 20 Years.

A Touareg vásárlók rengeteg extrafelszerelésnek örülhetnek, megkapják a nagy érintőképernyőt, a fekete színű Savona bőrkárpitot kontrasztos díszvarrással dobják fel, csak itt kérhető a Meloe Blue nevű szín, amelyhez 20 colos, feketére fényezett Bogota felniket mellékelnek, a kerékjáratokat is feketére fényezik. Jelvény kerül a B oszlopra, az előválasztókar bőrjébe is születésnapi feliratot nyomnak. A 2002-ben piacra dobott Volkswagen Touaregből máig több mint 1 millió példányt értékesítettek.

A valaha volt legerősebb Golf a most bejelentett R 20 Years limitált széria, hiszen a 2,0 literes turbómotor teljesítményét 333 lóerőre növelték. A 7 fokozatú duplakuplungos váltót újraprogramozták, hogy ne finoman kapcsoljon, hanem jól érezhetőek legyenek a váltások, Akrapovic titánium kipufogórendszer gondoskodik a nyugalom megzavarásáról. Lapiz Blue kék vagy fehér lehet a karosszéria, előbbihez feketére fényezett 19 colos felniket adnak, utóbbihoz kékeket, itt se spórolnak a jelvényekkel és az üdvözlőfény is egyedi. A műszerfalon igazi arbon betéteket használnak.