– Az egyik bevásárlóközpontba mentem, amikor észrevettem, hogy egy fehér Opel Corsa ablaka le van engedve – mesélte Burik Dorián őrmester, aki hosszú percekig strázsált egy nyitott kocsi mellett a napokban. – Az ünnepi forgatagban rengeteg autó állt a parkolóban, és jól tudom, nagy kockázatot jelent egy ilyen helyzet. Ezért úgy döntöttem, hogy várakozom egy ideig, hátha megérkezik a tulajdonos. Szerencsém volt, nem kellett sokáig várni az idősebb úriemberre, akinek igazoltam magam, és elmondtam neki, hogy miért is állok az autója mellett. Megkértem, hogy ellenőrizze le a járművét, hiányzik-e valami, hiszen nem tudni, a megérkezésem előtt nem történt-e lopás. Átnézte, de szerencsére mindene megvolt – tette hozzá a szolnoki rendőrjárőr.

Hétköznapinak mondható helyzet, mégis joggal érezhetjük különlegesnek, és nem biztos, hogy mi, átlagemberek tudjuk, mi a teendő hasonló helyzetben. Éppen ezért megkérdeztük a rendőrség illetékeseit, mit tegyen az, aki egy nyitott autót talál az utcán, melynek nincs jelen a tulajdonosa?

Burik Dorián egy másik, ezúttal bezárt kis fehér autóval FOTÓ: Csabai István Burik Dorián egy másik, ezúttal bezárt kis fehér autóval FOTÓ: Csabai István


– Több lehetőség is van a helyzet orvoslására – mondta el Szabó Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Az első és legkézenfekvőbb, ha értesítjük a rendőrséget, és bejelentjük az esetet. Ha mindez egy áruház parkolójában történik, akkor az is jó alternatíva, hogy szólunk az ottani biztonsági személyzetnek, akik intézkednek, esetleg a hangosbemondó segítségével megkeresik a gépkocsi tulajdonosát. Azt is meg lehet tenni, hogy addig az autónál várakozik az eset felfedezője, megelőzve az esetleges tolvajlást – magyarázta a szóvivő.
Egy olvasónk a közelmúltban hasonló történetet mesélt el, mely szintén az egyik szolnoki hipermarket parkolójában esett meg. Ott egy Peugeot tulajdonosa hagyta lehúzva az autó ablakait. A házaspár, amikor felfigyelt a nyitott kocsira, úgy döntött, cselekszik. A pár egyik tagja ottmaradt az autónál, míg a párja bement és jelezte az esetet a biztonsági szolgálat embereinek. A rendszámot többször is beolvasták a hangosbemondóba, és amíg a tulaj ki nem ért a parkolóba, addig egy egyenruhás őr vigyázott az autóra.

Volt, ahol nem hittek a jóakarónak

A fővárosban egy segítőkész rendőrt „hurcoltak meg”, miután hasonló helyzetbe került nemrég. Ott szintén egy nyitott kocsit talált a rendőr, majd megvárta a tulajdonost, akit megérkezésekor arra kért, igazolja, hogy az övé a gépkocsi. A tulajdonos nem volt együttműködő, rátámadt a járőrre, megvádolta azzal, hogy belenyúlt az autójába. Végül rendőrt hívott a felbőszült autós, akik intézkedtek saját kollégájukkal szemben, de hamar tisztázódott a helyzet.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!