Olyan sok panaszt kaptak a Melbourne-i városházán az úticéljukat nem ismerő taxisofőrök miatt, hogy a városatyák egy új, leginkább a taxisofőrök helyismeretére fókuszáló tesztet vezettek be idén júniustól. Az eredmény még őket is meglepte, a 234 jelentkezőből mindössze 1 ember, Karen Downie vizsgázott sikeresen – ő a normál autóvezetésen felül a 13Cabs taxitársaságnál felel az új sofőrök betanításáért, azért ismeri olyan jól a várost/jogi környezetet.

A tesztben a fő hangsúly azon van, hogy a jármű vezetője ismerje az utcákat, a fő nevezetességeket, de ezen felül a megfelelő udvarias viselkedés, a kiszolgálás és néhány jogszabály ismerete is fontos a megfeleléshez. Például hogy mikor utasíthatja el a sofőr az utas szállítását, hogyan kell kiszámolni a megfelelő visszajárót, hogyan kell kezelni a fizikai vagy szellemi fogyatékossággal rendelkező embereket. Az egyes kérdésekre négy válasz közül kell bejelölni a megfelelőt, a sikerhez legalább 85 százalékos eredményt kell elérni. A Taxi Services Comission szerint egyébként nem kell attól félni, hogy a magas bukási arány taxihiányhoz vezet, hiszen a társaságok gyorsan reagáltak, és elkezdték a sofőrök képzését, és a következő teszteken már várhatóan jobb lesz a sikeres vizsgázók aránya.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!