A finn Kauppalehti újságban megjelent riport szerint a Nokian abroncsgyártó 2005 óta csalt úgy a független szervezetek által végzett abroncsteszteken, hogy nem kereskedelmi forgalomban kapható abroncsokat bocsájtott azok rendelkezésére, hanem módosított keverékűt, és ezáltal másként viselkedőt.

Ari Lehtoranta 2014-ben lett a Nokian abroncsgyár ügyvezető igazgatója, azzal védekezik, hogy ez általános gyakorlat volt az iparágban, és hogy amióta ő a vezér, nem csinálnak ilyesmit. A cikk megjelenését követően rövid idő alatt 9,6 százalékkal esett a cég részvényárfolyama. A közleményben arról is szó van, hogy miután tavaly auditálták a cég működését, úgy változtatták meg a belső szabályzatot, hogy a jövőben megakadályozzák a kifejezetten az abroncstesztekre készített gumik gyártását. Ezen kívül a Nokian elnézést kért a múltbeli viselkedéséért.

Az ADAC két évvel ezelőtti botránya után döntött úgy, hogy nem az abroncsgyártóktól kapott, hanem kereskedelmi forgalomban kapható abroncsokkal végzi el a hagyományos gumitesztjeit, ez utóbbinak köszönhető az is, hogy a legújabb nyáriabroncs-tesztből ki kellett hagyni a Pirelli abroncsának értékelését, mivel ugyanazon a néven kétféle terméket árulnak az olaszok, és csak a szerencsén múlik, melyiket kapja az ügyfél.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!