A Mégane Renault Sport ötvözi a Mégane II-program tapasztalatait a Renault Sport Technologies a sorozatgyártású sportkocsik és a versenyautók terén megszerzett tapasztalataival. A három- és ötajtós kivitelben kapható modell a túrakocsik és a sportautók jellemzőivel rendelkezik.

Szépséges „szörnyeteg”

A Mégane Renault Sport elegáns külseje dinamizmust takar. Designja hasonlít a Mégane II-éhez, amelynek erőt sugárzó kompaktságát a Renault Sport modellek különleges tartozékai juttatják fokozottan érvényre: a lökhárító széles légbeömlője, a központi helyzetű ikerkipufogó, a hátsó spoiler és a 18 colos könnyűfém keréktárcsák.
Belső tere is ennek megfelelően került kialakításra. Mélyen kiformált ülések, valamint alumínium lábtámasz és pedálok járulnak hozzá a sportos hangulathoz. Az ötféle fényezés és kétféle kárpitszín is megfelel a Mégane Renault Sport karakterének.

Precizitás és kontroll

A Mégane Renault Sport első futóművének innovációja a független elkormányzási tengelyvonal, amely precízebbé teszi a kormányzást és kiküszöböli a nagyteljesítményű motor hajtási befolyásait a kormányzáson. A rugók és a csillapítók karakterisztikáját úgy választották meg, hogy komfortos rugózás mellett dinamikus viselkedést garantáljon. Az erős, túlmelegedést nem ismerő fékrendszer négy nagy tárcsát (elöl 321 mm, hűtött, hátul 300 mm) és négydugattyús Brembo első nyergeket tartalmaz. A Continental SportContact2 225/40 R 18-as gumikat külön erre az alkalomra fejlesztették ki.

A változó áttételű szervokormányt és a vezetőtámogató rendszereket (ABS, alulkormányzottság szabályozással ellátott ESP, ASR és MSR motor-fék nyomaték szabályozás) a Mégane Renault Sport jellegéhez kalibrálták.

Eleven, minden sebességnél erős hajtómű

A Mégane Renault Sport nagyteljesítményű, mindennapos használatra kifogástalanul alkalmas géppé fejlesztette a márka csúcsmodelljeiben használatos 2.0 16V turbómotort. 225 lóerő teljesítményét és 300 newtonméter nyomatékát a fő alkatrészek, például a főtengely és a dugattyúk módosításával érték el. A nyomatékmaximum legalább 90 százalékát 2000 és 6000 fordulat/perc között rendelkezésre bocsátó motor folyamatosan fejti ki erejét.

A jellegzetesen sportos hang a külön ehhez a autóhoz tervezett kipufogó érdeme. A hatfokozatú manuális sebességváltó maradéktalanul kihasználja a motor képességeit: százra 6.5 másodperc alatt gyorsul fel az autó, az állórajtos 1000 méter pedig 26.7 másodpercig tart. Vegyes ciklus szerint mért 8.8 literes fogyasztása a kategória legjobbja, az emissziós besorolása Euro 4-es (CO2 209 g/km).

Élvezet uralkodni rajta

A vezetési élmény két meghatározó eleme a kormány és az ülés. Mindkettő sokféleképpen állítható, ez ideális testhelyzetet eredményez. Az első ülések oldaltartását a peremek kiemelkedő párnázása fokozza. A Mégane Renault Sport átveszi a Mégane II számos innovációját, mint a keréknyomás- ellenőrző rendszert és a sebességszabályzó/sebességkorlátozó berendezést.

Sportos, de biztonságos

A Mégane Renault Sport azt a padlóvázat és biztonsági felszereltséget kapta meg, amelyekkel a lejtőshátú Mégane II a független Euro NCAP szervezet töréstesztjén a maximálisan megszerezhető, ötcsillagos minősítést kapta meg. Struktúrája nagy mennyiségű ütközési energia elnyelésére képes.

A Renault Utasvédelmi Rendszer harmadik nemzedéke adaptív, kétfokozatú frontlégzsákokkal, medence-oldallégzsákokkal, valamint kettős övfeszítőkkel és erőhatárolókkal védi az elöl ülőket. A függönylégzsák mind az elöl-, mind a hátul ülők fejét óvja. Lehet oldallégzsákot rendelni a hátsó üléshez is.

Tartós beruházás

A Mégane II-család többi tagjához hasonlóan a Mégane Renault Sport szerviz ciklusa is 30 ezer kilométer, de gyertyát és légszűrőt csak 60 ezer kilométerenként kell cserélni. A számos teszt során bizonyított megbízhatóság lehetővé tette, hogy a cserealkatrészekre két év, a karosszéria átrozsdásodása ellen pedig 12 év legyen a garancia. A környezet kímélése érdekében az autó anyagának 95 súlyszázaléka egyszerűen visszaforgatható.

Olajozott gyártás a dieppe-i üzemben

A Mégane Renault Sport gyártása kizárólag a dieppe-i üzemegység feladata; a nyers karosszéria a spanyolországi Palenciából érkezik. A Clio 2.0 16V és V6 modellekhez hasonlóan a Mégane Renault Sport előállításában is szerepet játszik tehát a vállalat sportos autóira szakosodott gyáregységének tapasztalata és szakmai jártassága.

Piac és pozicionálás

A sportos kompakt kocsik piacára betoppanó Mégane Renault Sport teljessé teszi a Mégane II-programot, amely – 18 hónap alatt bemutatott – hétféle karosszériát ölel fel. E piaci szegmens erőteljesen növekszik Nyugat-Európában: 1998 folyamán 5300 darabot, 2002-ben viszont már harmincezret értékesítettek. 2003-ban ugyan – a kapható modellek elöregedése miatt – visszaesett az értékesítés (25 000 darabra), 2004-ben azonban erőteljes növekedés várható, mivel több márka is új modellel jelentkezik. A Clio 2.0 16V mellett megjelenő Mégane Renault Sport ebben a kiélezett versennyel jellemezhető kategóriában teszi teljessé a márka kínálatát.