A Land Rover autógyár beperelte a kínai Geelyt, mert a hír szerint az védjegyként bejegyezte a brit márka nevét. Annyiban sántít a történet, hogy a Geely nem a Land Rover szót, hanem az azt jelző kínai karaktereket védte le.

A Land Rover már régóta a „Lu” és „Hu” karakterekkel írja márkanevét a kínai szövegekben, de ezeket nem védte le. A Geely észrevette ezt, és a kínai védjegy-regisztrációs hivatalnál saját védjegyeként regisztrálta a „Lu Hu” szavakat. A britek ugyan fellebbeztek, de az állami szerv a füle botját se mozdította az ügyben, úgyhogy most jogi eljárást indítottak a kínai védjegy-regisztrációs hivatal ellen. Kérdés, hogy a kínai bíróság mennyire lesz pártatlan…

Ha esetleg záros határidőn belül nem születik majd a Land Rover számára kedvező döntés, egészen biztosan nemzetközi szinten a Geely lesz a per következő célpontja, amely mint a Volvo autmárka tulajdonosa az XC60 és XC90 modellekkel a Land Rover egyik jelentős vetélytársa is egyben.

Az indiai Tata Motors tulajdonában lévő brit márkának egyébként azért is fontos a márkanevének levédése Kínában, mert még az idén szeretnék megkezdeni egy ottani autógyár felépítését. Több partnerrel is tárgyaltak már a zöldmezős beruházásról, de még nem írták alá a végleges megállapodást.