Amíg nagy általánosságban most épp pánikhangulat uralkodik az autókereskedelemben Oroszországban, a Lada vezetője egyáltalán nem aggódik, sőt, Bo Andersson azt jósolja, hogy jól jár majd az általa irányított cég.

Persze nem lesz könnyű a jelenlegi helyzet átvészelése, de hatalmas lehetőséget is jelent a mostani helyzet. A Lada cég forgalmának 81 százalékát rubelben realizálja, így nem érinti akkora mértékben az árfolyammozgás, mint a többi autókereskedőt, amelyeknél lényegében a teljes forgalmat valamilyen más devizára (euró, dollár) váltják át. A piac olcsó régióiban, ahol a Lada termékei is szerepelnek a kis árréssel dolgozó importőrök egyszerűen nem fogják túlélni a jelenlegi helyzetet, 5 – jellemzően kínai – márkát emlegetnek ezzel kapcsolatban. Harmadrészt az olcsó rubel miatt az exportpiacokon árat tud csökkenteni a cég, így nő a forgalma és a deviza-bevétele is. Az előrejelzések szerint Oroszországban 2015-ben 1,9 millió új személyautót adnak majd el, és ezen belül várhatóan jelentősen nő majd a Lada márka piaci részesedése annak következtében, hogy kevesebb lesz a vetélytárs, és várhatóan nem kényszerül majd akkora áremelésre a cég, mint a megmaradó vetélytársak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!