A politikai helyzet miatt az autólopás Afganisztánban nem csak egyszerű vagyon elleni bűncselekmény, a terroristák ugyanis előszeretettel készítenek ilyen forrásból származó járműből autóbombát. Épp ezért a rendőrség is radikális módszerekhez folyamodik a lopások megakadályozásáért.

A főváros, Kabul 10. kerületében például a rendőrök nemes egyszerűséggel kiszúrják az utcán parkoló autók abroncsait, megakadályozva ezzel azt, hogy azokkal elhajtsanak a tolvajok. Meg másnap reggel a tulajdonos. A helyi lakosoknak nincs baja ezzel az intézkedéssel, hiszen ők telken belül meg tudják oldani a jármű éjszakai elhelyezését, és különben is a rendőrök akciójuk előtt bekopognak a legközelebbi házba, és csak az után használják a bökőt, miután nem találják meg a tulajdonost. A helyi rendőrfőnököt nem izgatja, hogy rongálásra szólította fel a munkatársait, inkább arra büszke, hogy az ő kerületében az utóbbi hat hónapban mindössze két autót loptak el.

Kabul városának rendőrfőnöke egy újságírói megkeresésre azt mondta, hogy mindent megtesz majd annak érdekében, hogy kollégái ne rongálják meg a szabályosan, az utcán leparkolt autókat. Ehhez képest nem sokkal később a rendőrségi szóvivő már azt nyilatkozta, hogy szerinte ésszerű a kerekek kilyukasztása. Ha a helyzet nem is normalizálódott, a rendőrség azért módosított a taktikáján – újabban már csak a szelepen keresztül engedik ki a levegőt a leparkolt autók kerekeiből, nem szúrják ki azokat. Úgy tűnik, a rendőrség egy olyan szervezet, ahol az intelligencia is csak felsőbb utasításra harapózik el…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!