Európai Unió adott pénzt a spanyol Applus Idiada teszt/fejlesztőközpontnak arra, hogy építsenek egy elektromos szuperautót az akkumulátoros-elektromos hajtás promotálása céljából, a szakemberek meg a határidő rövidsége miatt a horvát – tehát Unión kívüli – Rimac Automobilihez fordultak segítségért, így nem csoda, hogy alkotásuk, a Volar-E névre keresztelt gép formailag és műszakilag is erősen hasonlít a Rimac One-ra.

Valószínűleg arról van szó, hogy a látványos tanulmányból készülő végleges sorozatgyártású autót fejlesztő horvát csapat kapott mérnöki-anyagi támogatást a munka befejezéséhez, a Volar-E tehát a Rimac One szériaváltozata – a horvátok most végeztek az első ügyfélautóval, amelyet csak leplezve prezentáltak, és azt árulták el, spanyol tulajdonoshoz kerül.

A Horvátországban gyártott elektromos szuperautót négy elektromotor hajtja, az összteljesítmény 1087 lóerő, a maximális nyomaték 1500 Nm – ez utóbbi jelentős csökkenés a tanulmány 3800 Nm-es értékéhez képest. Azért így se lassú az autó, a Volar-E 3,4 másodperc alatt gyorsul 100-ra, 6,5 másodperc alatt 200-ra, csúcssebessége 300 km/óra – és ezt 12,1 másodperc után már el is éri!!!

A lítium-vas-foszfát akkumulátor 38 kWh kapacitású, és elméletileg 15 perc alatt teljesen felölthető. Gyakorlatilag még nincs olyan töltőberendezés, amely képes lenne elegendő energiát biztosítani ehhez.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!