Kétélű fegyver az autók biztonságának növekedése. Elképzelhető, hogy ütközés esetén a karosszéria megvédi az utasát, de lehet, hogy megnehezíti a dolgát, vagy akár veszélybe is sodorja a mentésben részt vevő tűzoltók életét a rengeteg biztonsági berendezés.

A nagy szilárdságú acélból készített karosszériaelemeket nehezebben lehet elvágni, a mentés közben kinyíló légzsákok sérüléseket okozhatnak, a hibrid- és elektromos autók nagy feszültségű rendszerei életveszélyes elektromos ütéseket okozhatnak. A legnagyobb gondot az jelent, hogy sok esetben nem lehet ránézésre megkülönböztetni a hibrid- és  normál autót, így a mentés megkezdése helyett először vizsgálódni kezdenek a tűzoltók. A Society of Automotive Engineers nevű szervezet elkezdett kidolgozni egy olyan jelölési rendszert, amely mentés esetén egyértelművé teszi a tűzoltóknak, milyen veszélyekre-nehezítésekre számíthatnak. Nem tudjuk, miklorra végzenek a munkával, és hogy törvényi szinten kötelezővé teszik-e az új jelölés használatát.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!