Az eurózóna válsága kapcsán a németek sokat kritizálták a görög pénzügyi hatóságokat, hogy rosszul végzik a munkájukat. Nos, úgy tűnik, Görögországban összekapták magukat a hivatalos szervek, és rögtön három német autógyártó került a célkeresztbe: a BMW, a Mercedes és az Opel helyi forgalmazója érintett a gyanú szerinti adócsalás ügyében.

Egyelőre még vizsgálati szakaszban tart az ügy, de Theodoros Floratos, a Görög Pénzügyi és Gazdasági Bűnüldöző Egység (SDOE) megerősítette a nyomozás és a gyanúsítottak tényét. A németországi anyacégek irreálisan alacsony áron adták az autókat a görög leányvállalataiknak – márpedig Görögországban ez alapján szabják ki az újautók adóját. A hatóságok rendelkezésére álló papírok szerint például egy Mercedes S 500 CGI BlueEfficiency-ért a forgalmazó mindössze 22 135 eurót fizet a gyárnak, miközben a vásárlónak már 124 450 euróért adja tovább.

Az autógyárak azzal védekeznek, hogy a nemzetközi adójognak megfelelően járnak el, és betartanak minden OECD előírást is. Vajon ha valaki odamenne közvetlenül a Mercedes gyárhoz, hogy itt van 6,6 millió Ft, kérek egy S500-ast (31 686 500 Ft az alapár Magyarországon), kiszolgálnák?

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!