Először 1953-ban készítettek a Mercedes 300 SL sportkocsiról miniatűrt, a Markes and Co. által készített Dux márkájú 12 centis kisautó egy évvel hamarabb megvásárolható volt az 1954-es New York-i Autószalonon bemutatott eredetinél.

Az évek során nem csak maga az SL, de a játékok is fejlődtek, az egyszerű lemezmodellek helyett precízen megmunkált fröccsöntött műanyag és préselt fém autóknak. A hajtás is változott, a felhúzós mechanizmusok helyett manapság már elektromotorok hajtják a játékokat. Amíg kezdetben csak és kizárólag játékként tekintettek a kisautókra, addig manapság már gyűjtők vitrinjeiben találkozunk leginkább az SL-ekkel.

A Dux 300 SL különlegességét az adja, hogy az már a szériaautó megjelenése előtt megvásárolható volt. Ahogy a gyár is csinálta, a játékautó fejlesztői fogták a versenyautót, és annak megjelenését a korabeli kémfotók és pletykák szerint módosították – és egészen jól eltalálták a végeredményt. Különlegesség volt még, hogy csavarokkal rögzítették a karosszériát az alvázhoz, így azt a vásárló bármikor szétszedhette, és például kivehette belőle a felhúzós szerkezetet – a csavarhúzót mellékelték a dobozban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért