„Fenntarthatóbb és biztonságosabb jövőért” címmel rendezett nemzetközi jótékonysági adománygyűjtő eseményt a HUMDA március 24-én, Budapesten. Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly leköszönt elnöke és az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja a látogatása során egyeztetett a magyarországi közlekedésbiztonság javítása és a közlekedési kultúra fejlesztése kapcsán, valamint értékelte a HUMDA által lebonyolított közlekedésbiztonsági kampányokat és egyéb tevékenységeket.

– Példaértékű munkát végeznek Magyarországon a közlekedésbiztonság javítása érdekében. A nemzetközi példák országspecifikus alkalmazása nagyban hozzájárul a végzetes kimenetelű balesetek számának csökkentéséhez. Az autósportban eltöltött éveim alapján tisztán látom, hogy mindennapi közlekedéshez milyen nagy mértékben járulnak hozzá a legnépszerűbb technikai sportágak, így például a Forma–1 fejlesztései. Ezért is örülök neki, hogy globális viszonylatban is egyedülállóan komplex módon kezeli Magyarországon a versenysportot, a járműipart, a zöld mobilitást és a közlekedésbiztonságot a kormány és a HUMDA – emelte ki Jean Todt, az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja.

– Azon dolgozunk, hogy mielőbb elérkezzen az az idő, amikor már egyáltalán nem lesznek közlekedési balesetek az utakon. Pontosan ezért az Európai Unióval együtt el kívánjuk érni, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés, 2030-ra pedig a jelenleginek a felére csökkenjen a balesetek száma. A közlekedési balesetek naponta 3500 életet követelnek világszerte, ami évi 1,3 millió halálesetet jelent, ez a számítások szerint együttesen 3 százalékkal csökkenti a világ GDP-jét. A közúti balesetek több mint kilenctizedét emberi hiba okozza, a legtöbbször gyorshajtás, ittasság vagy a biztonsági eszközök, például a biztonsági öv használatának hiánya. Ebből is látszik, hogy sok teendőnk van még ezen a területen – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

– Ezúttal az adománygyűjtés nem kizárólag a közlekedésbiztonságról szólt: úgy éreztük, hogy jelenleg a szomszédunkban zajló háború elől menekülők megsegítésénél nincs fontosabb, így a befolyt csaknem 45 millió forintból a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül is támogatunk rászorulókat – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

– A közlekedésbiztonság ügye nemzeti ügy, ami mellett minden lehetséges fórumon szót emelünk. Ezért is folytatjuk idén is a HUMDA „Road Safety – a biztonság az első” országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot. Ebben a programban több mint harmincezer első-második osztályos tanuló vett részt 2021-ben, idén pedig már több mint tízezren. Hiszem, hogy a fiatalok képzésével hozzájárulunk ahhoz, hogy a jövőben biztonságosabban közlekedhessünk a közutakon – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az eseményen a legfőbb adakozók a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Lounge Group, a VERTIKÁL Zrt., valamint a Truck Race Promotions Kft. voltak, akik gáláns hozzájárulásaikkal az ukrajnai menekültek megsegítése mellett azt is lehetővé teszik, hogy még több magyarországi gyermek ismerkedhessen meg alaposabban a közlekedésbiztonsággal és elsajátíthassák a biztonságos közlekedés legfőbb szabályait. Az adománygyűjtő rendezvény nem valósulhatott volna meg a BMW Magyarország, a Debrecen International Airport, a Hotel & More Group, a Hungaroring Sport Zrt., az Ikarus Global Zrt., az INTER-TAN-KER Zrt., a Mol Nyrt., az Omnibus Hungária Kft., a Patricius Borház, valamint a Porsche Hungaria támogatása nélkül.