Hatvan évvel ezelőtt készült el a legelső James Bond-film, és ennek a kerek évfordulónak a tiszteletére a Land Rover egy rali-specifikációjú, különleges kivitelű Defender 90 versenyautóval vesz részt a 2022-es Bowler Defender Challenge március 26-i, észak-walesi futamán. A Defender 90 – amely a legújabb, Nincs idő meghalni című Bond-filmben is szerephez jutott – a klasszikus James Bond-stílus szerint fekete/arany színvilágban pompázik. Az erőt sugárzó megjelenésű autó oldalán és tetőlemezén egyedi, 60. évfordulós 007-es logó látható.

Az autót a háromszoros brit ralibajnok Mark Higgins, a Bond-filmek autós kaszkadőre vezeti majd Claire Williams navigátorral az oldalán. Higgins négy James Bond-filmben – A Quantum csendje, Skyfall, Spectre – a Fantom visszatér, Nincs idő meghalni – kapott szerepet autós kaszkadőrként.
„Az új Defender már szériakivitelében is egy robusztus, rendkívüli menet- és terepképességekkel bíró jármű. A Nincs idő meghalni forgatásán pedig a legtechnikásabb kaszkadőrfeladatokkal is megbirkózott. A Bowler-csapat által végzett versenycélú átalakításokkal, no meg navigátorommal, Claire-rel együtt minden okunk megvan arra, hogy bízzunk a nagyszerű eredményben” – nyilatkozta Mark Higgins ralibajnok, a James Bond-filmek kaszkadőre.

A verseny-specifikációjú Bond Defender alapját a jelenleg gyártott és forgalmazott Defender 90 P300 Ingenium benzinmotorral szerelt változata adja. A modell egy sor biztonsági célú átalakításon esett át: teljes bukókeretet kapott, motor- és sebességváltó-hűtését megerősítették, továbbá sportkipufogót és új hátsó légterelőt szereltek rá. A további módosítások között említést érdemelnek a vegyes használatú abroncsokkal szerelt 18 colos, megerősített Bowler keréktárcsák, a módosított segédvázkereteken nyugvó, egyedi fejlesztésű felfüggesztés, az új rugók, valamint a szerkezeti szilárdságot növelő, egyedi rugótornyok.

A brit motorsport-szövetség által felügyelt és a Bowler által szervezett Bowler Defender Challenge 2022-es évadában 12 csapat vesz részt; a széria olyan globális tereprali-versenyek előszobájának tekinthető, mint az évente megrendezésre kerülő Dakar-rali. Mark és Claire március 26-án Dolgellauban, a murvás útvonalon zajló észak-walesi ralin állnak rajthoz.

A James Bond-filmekben 1983 óta megjelent Land Rover járművek:
Polipka (Octopussy, 1983) – Range Rover Rapport Huntsman
Halálvágta (A View to A Kill, 1985) – Range Rover
Halálos rémületben (The Living Daylights, 1987) – Land Rover Series III, páncélozott Land Rover Series III, Range Rover
A világ nem elég (The World Is Not Enough, 1999) – egyedi kivitelű Land Rover Defender 90
Halj meg máskor (Die Another Day, 2002) – Range Rover L322
Casino Royale (2006) – Range Rover Sport
A Quantum csendje (Quantum of Solace, 2008) – Range Rover Sport
Skyfall (2012) – Land Rover Defender, Land Rover Discovery 4, Range Rover L322 Series III
Spectre – A Fantom visszatér (Spectre, 2015) – Land Rover Defender Bigfoot, Land Rover Discovery Sport, Range Rover
Nincs idő meghalni (No Time To Die, 2021) – Land Rover Defender 2020, Land Rover Series III, Range Rover Series I, Range Rover Sport SVR