Peren kívüli megegyezéssel zárult le az a jogi eljárás, amelyet az Egyesült Államok indított a Hyundai/Kia ellen, miután kiderült, hogy csaltak autóinak átlagfogyasztásával: mintegy 900 000 ügyfélt vert át a a dél-koreai cég. 100 millió dollár bírságot fizet az Environmental Protection Agency-nek, ezen felül megvonnak tőle 200 millió dollár értékű CO2-kreditet, és 50 millió dolláros alapot kell létrehozni azért, hogy a jövőben az autógyártól független szervezet végezze a szabványos fogyasztás mérését.

Ezen felül a folyamatban lévő peres eljárásokban a vásárlóknak megítélt kártérítésre félretettek már 395 millió dollárt, tehát összesen közel 745 millió dollárjába (184 milliárd Ft !!!) kerül majd a Hyundai/Kia konszernnek, hogy 1 literrel alacsonyabb fogyasztást adott meg ahhoz képest, amit az autók a laboratóriumi mérésen valójában tudtak. Az EPA számításai szerint a Hyundai/Kia tévedése 4,75 millió tonnával magasabb CO2-kibocsájtást jelent a kérdéses autók élettartama alatt, ezért is igyekeztek elrettentő mértékű büntetést kiszabni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!