A Volkswagen évek óta bizonyítja, hogy a környezetvédelem és az autóipar fejlődése nem zárják ki egymást. A „Think Blue.” filozófia alapján mindenkor környezetkímélő termékeket és megoldásokat fejleszt, környezettudatosabb viselkedésre ösztönöz, illetve tevékenyen hozzájárul a hosszútávon fenntartható jövőhöz.

Ennek az elkötelezettségnek bizonyítéka a Volkswagen Közép-Ázsia Expedíció is, mely 2013-ban egy fél Föld kerületnyi, azaz húszezer kilométeres útra indult a híres huszadik századi magyar felfedezők, Almásy György és Prinz Gyula nyomába, akik első nyugati kutatóként térképezték fel a közép-ázsiai Tien San vonulatait. A felfedezők mai követői – élükön az expedíció vezetőjével, Hidvégi-Üstös Pál sportolóval – bejárták Közép-Ázsia hegyeit és sivatagjait, ahol otthonuk, az expedíciós autó stílszerűen egy Volkswagen, egy különlegesen átalakított LT40 lakóautó volt.

Az expedícióhoz etnográfusok, geográfusok csatlakoztak, akik interaktív módon a helyszínről tájékoztatták a diákokat a nomádok életéről, természetföldrajzi érdekességekről, így kutatásuk eredményét biológia, földrajz és történelem órák keretén belül magyar diákokhoz és a társadalom széles rétegeihez juttatták el. A csapat Budapestről indult és útvonala a következő volt: Szerbia, Románia, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna, Magyarország.

Amellett, hogy a Volkswagen névadó szponzorként támogatta a felfedezők munkáját, a környezettudatosság érdekében Kirgizisztánból 1000 darab diófacsemetét hozott haza – innen ered az egész világon termő, nemesített diók őse. Nyugat-Kirgizisztánban a Fergana völgy területén 245 ezer hektár dióerdőt találhatunk. Ezzel a rendkívül ellenálló, vadon termő fajtával felfrissül a magyarországi génállomány, a fák erősebbé és edzettebbé válnak, és a globális környezetváltozáshoz alkalmazkodó hazai diófák így a jövőben is emlékeztetni fognak minket azokra az értékekre, melyekkel a természet ajándékoz meg minket. A Volkswagen kiválasztott partnereinek 1-1 facsemetét küldött, a kis diófát egy rendkívül takarékos, földgázhajtású autóval, egy Volkswagen eco up! modellel szállították ki. Alacsony károsanyag-kibocsátású járműveink sora azonban itt nem ér véget! TSI, TDI, CNG, elektromos, esetleg hibrid? A VW-nél az ügyfél szabadon választhat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!