A férfi teljesen értetlenül áll a dolog előtt, az autót ugyanis hét éve ő használja.
– 2007-ben vettem egy Volkswagen Passatot, ami mai napig az én tulajdonom – kezdett bele kálváriájába a Surjányban élő Deák László. – Ez év júniusában ki volt vonva a forgalomból az autó, és mivel vissza szerettem volna helyeztetni, így elmentem az okmányirodába. Leadtam az adatokat, de a biztosítási papír még hiányzott hozzá, másnap visszavittem azt is. Ekkor már az ügyintéző nem volt ott, mert szabadságon volt, így a kolléganőjének adtam oda az iratokat. Mikor legközelebb érdeklődtem, jelezték, hogy van egy rendezetlen ügyünk.

Azt állították, kidobta a rendszerük, hogy az autóm körözés alatt áll Németországban. Ez a hír sokkhatásként érte Lászlót, hiszen hét éve az ő tulajdonában van az autó, ráadásul már három eredetiségvizsgálaton is átesett a gépjármű. Így lehetetlennek vélte a dolgot.

– Az okmányiroda azt mondta, utánanéz, nem elírás-e véletlenül az egész, de pár nappal később a törökszentmiklósi rendőrség megjelent nálam, és az alvázszám átvizsgálása után lefoglalta az autómat – folytatta nem mindennapi történetét. – Azóta nem tudom használni. A gond az, hogy én közben fizetem rá a hitelt, egészen 2017-ig, ami nem is kis összeg, havi hetvenezer forintról van szó. Ráadásul kénytelen vagyok biciklivel és kölcsönautóval járni mindenhova. Ez persze szintén költség, amit senki nem fog nekem megtéríteni. De egyébként sem értem, hogy miért most derült minderre fény, hisz amikor ezt az autót 2004-ben behozták Magyarországra, akkor megvizsgálták a vámon, majd aki megvette, annál eredetiségvizsgálaton is átesett. Amikor egyébként ő eladta a járművet, akkor szintén volt egy vizsgálat, és amikor hozzám került, én is kértem egy hasonlót.

Egyik esetben sem jeleztek semmilyen problémát a szakemberek. Ráadásul három éve volt egy rendszámcserém is, amit az okmányirodán keresztül intéztem, és ott sem bukott ki a történet. Most pedig az egész miatt én vagyok bajban. Ugyan azt mondták a rendőrök, hogy ha nem találnak semmit, akkor visszakapom az autómat, de az eddigi többletköltségeket senki nem téríti meg nekem. Illetve a másik alternatíva, hogy nem kapom vissza, de akkor is fizetnem kell a hitelt 2017-ig. Ráadásul hatvan napot kell várni, hogy a német hatóság értesítse a magyart. Szerintem egyébként az lehet a probléma, hogy az én autóm papírjaival szerepel még egy autó a rendszerben, és azt jelentették be, hogy ellopták. Ettől függetlenül mélységesen felháborít az egész ügy. Fel is kerestem egy ügyvédet, akivel a napokban fogok találkozni – árulta el Deák László.

A surjányi Deák László a hivatalos papír ellenére sem érti, miért vitte magával a rendőrség a hét éve vásárolt autóját A surjányi Deák László a hivatalos papír ellenére sem érti, miért vitte magával a rendőrség a hét éve vásárolt autóját

Szerkesztőségünk dr. Pataky Csabát, törökszentmiklósi ügyvédet, közlekedési és biztosítási szakjogászt kereste meg, mi a véleménye erről a nem mindennapi esetről.
– Erre csak egy megoldás van: ha Deák László bepereli azt az illetőt, akitől megvette a gépjárművet – kezdte dr. Pataky Csaba.
– Viszont ha az az illető sem vétkes, akkor ő is perelheti az előző tulajdonosát az autónak. Ilyenkor minden költséget visszakérhet az illető, még a hitel összegét is. Egy ilyen eset általában egy éven belül le szokott zárulni. Sajnos az eredetiségvizsgálaton nem biztos, hogy kiderül az ilyen dolog, ugyanis lehet még csak pár hete rendelték el a nemzetközi körözést. Ezt sehogy sem lehet kivédeni, csak a szerencsén múlik, milyen autót veszünk. Szerencsére a praxisomban még nem sok ilyennel találkoztam – tette hozzá dr. Pataky Csaba.

A körözött tárgyakat azonnal lefoglalják

– A rendőrség a rendőrségi nyilvántartásban körözött tárgyakat azonnali intézkedés keretében lefoglalja – nyilatkozta Dr. Botkáné Belinszky Nóra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Panasz esetén beadványt ahhoz a szervhez lehet benyújtani, aki a lefoglalás elrendeléséről határozatot hozott.
A rendőrség a konkrét esetről nem árult el részleteket.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!