A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használatutó-piac aktuális állapotának. A weboldal adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutatja, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinttel. 100 százalék alatti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudja átlépni a bázisnak tekintett 2009 első negyedév szintjét.

„Az idei év kezdetének ígéretes lendülete után úgy tűnik, a harmadik negyedévben folytatódott az előző negyedév lassú hanyatlása – értékeli az adatsort Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Éves szinten azonban már biztatóbb a kép: az egyes negyedévek teljesítménye rendre jóval meghaladja az egy évvel korábbi hasonló értékeket. Ráadásul arra számítunk, hogy az utolsó negyedév ismét lendületet ad a használatutó-eladásoknak. Ha ugyanis valóban jelentősen nőni fog jövőre a regisztrációs adó és az átírási illeték mértéke, az sokakat sarkall majd arra, hogy még az idén sort kerítsenek a tervezett autócserére.”

Az egyes időszakokra vonatkozó átlagárak változásán jól követhető, hogy a 2010 év eleji jelentős áresést követően a piaci átlag az akkor elért szinten stagnál a mai napig. Az árszint beragadása nem csupán keresleti okokkal, hanem a kínált gépjárművek átlagéletkorának folyamatos növekedésével is magyarázható: a 0-2 éves korosztály aránya a kínálatban 8,2-ről egy év alatt 6,2 százalékra csökkent, miközben a kilenc évnél idősebb személyautók részaránya 51,3 százalékról 57 százalék fölé emelkedett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!