Méreténél fogva mindkét autó remekül teljesít családi használatban, miközben a csomagoknak is jut hely. Utóbbi vizsgálati szempontból különösen az Octavia brillírozik, melynek hátsója alaphelyzetben is gigászi, 580 literes. Ülésdöntés után ez az érték 1620-ra nő, a dolog szépséghibája, hogy kissé macerás a bővítés (fejtámlákat kivenni, ülőlapot felhajtani) és nagy lépcső keletkezik az utas- és csomagtér között.

Az i30-as raktere szerényebb, mindössze 415 literes, maximális térfogata (1345 l) meg sem közelíti a cseh riválisét. A Hyundai mellett szól azonban az egyszerűbb bővíthetőség (elég csak a támlát lefektetni), a sík raktér és a tágasabb második sor. Az i30 CW-nél a nagy, 2700 mm-es tengelytávolságot (Octavia: 2578 mm) nem a raktérnek, hanem a hátsó sornak szánták – a Hyundai második traktusában már-már pazarlóan nagy a lábtér! Aki gyakran szállít sok csomagot és beéri átlagos kabinmérettel, annak az Octavia, míg aki inkább utasokkal furikázik, annak az i30-as lehet a befutó.

Egyszerű és gusztusos a Hyundai műszerfala, az MP3-lejátszós CD-rádióhoz széria az USB- és AUX-csatlakozó Egyszerű és gusztusos a Hyundai műszerfala, az MP3-lejátszós CD-rádióhoz széria az USB- és AUX-csatlakozó

Az 1,4-es alapmotor csak a Hyundait mozgatja megfelelően, ami nem is csoda, hiszen a Skoda 80 lóerőjével szemben a koreai 109-et kínál. Az Octaviát lehetőleg a 100 lóerő feletti benzinesek valamelyikével válasszuk, használtan nincs jelentős árkülönbség például az 1,4-es és az 1,6-os (102 LE) motorok között. Dízelek terén az i30-asnál az 1.6 CRDi érhető el kétféle teljesítménnyel, az „LP” kivitel 90, míg a „HP” változat 115 lóerős. Utóbbi passzol jobban az i30 CW kombi karakteréhez, a 90 lovas dízel sztrádán, pláne terhelve, szerényebb produkcióra képes. Az Octavia adagolófúvókás 1,9-es dízeljei hangosak, járáskultúrájuk finoman szólva is kifogásolható, alacsony fordulaton pedig a turbólyuk miatt kissé erőtlenek, könnyű velük lefulladni induláskor. Javukra kell azonban írni alacsony fogyasztásukat, mely igaz a 2.0 TDI változatokra is. Az Octavia RS benzines (2.0 TFSI, 200 LE) és dízelmotorral (2.0 TDI, 170 LE) egyaránt a szegmens legjobb és legpraktikusabb sportkompaktjai közé tartozik.

Szűkebb a Hyundai raktere, de egyszerűbb a bővítése Szűkebb a Hyundai raktere, de egyszerűbb a bővítése

A németországi autóklub (ADAC) 2010-es hibastatisztikájában az Octavia nem az alsó-közép-, hanem a középkategóriában szerepel, ott, ahol például a Passat és az Insignia is található. Az ok egyszerű és talán kissé túljátszott: hiába az alsó-középkategóriás tengelytávolság, az óriási raktér miatt egy osztállyal feljebb szerepeltetik a Skodát. A Hyundai i30-as a szegmensében a 23. helyen tanyázik: gyakori hibaforrás a sűrűn lemerülő akkumulátor, a bedöglő távolsági fényszóró és az indításgátló. A hazai példányok zöme üzembiztosan fut, a gyári hároméves, 2009-től pedig ötéves garancia a legtöbbször még él. Bizonyos esetekben a kormánymű és a stabilizátorok szorulhatnak idő előtt cserére.

ADAC hibastatisztika, visszahívási esetek

Nagyautós benyomást kelt az Octavia berendezése, a sprőd kárpitok kilógnak ebből az atmoszférából Nagyautós benyomást kelt az Octavia berendezése, a sprőd kárpitok kilógnak ebből az atmoszférából

Az Octavia a tavalyi hibastatisztikában a középkategória 9. helyén tanyázik. Az ADAC kivonuló egységeinek információi szerint a gyártástól számított első két évben a lemerülő akkumulátorral fordultak elő rendszeresen gondok. Az elromló indítómotor, a hűtővízszivárgás, a megkergülő motorvezérlés és a defektes turbófeltöltő is megállásra kényszerítheti a Skoda tulajokat. Hibaforrás lehet még a töltőnyomás-szabályozó, a leváló motorborítás, a generátor és az üzemképtelen gyújtáskapcsoló is. Gyári visszahívás keretében orvosolták a PD TDI blokkoknál jelentkező csavartörést (2004), a kézi váltós 2.0 TDI példányok (2006) kettős tömegű lendkerekének gondjait, a pontatlan üzemanyag- és sebességmutatót (2009) és a szoftverfrissítésre szoruló DSG-váltót (2009).

Tágas az Octavia, kár, hogy ülésdöntésnél lépcső keletkezik a padlón Tágas az Octavia, kár, hogy ülésdöntésnél lépcső keletkezik a padlón

Az itthoni daraboknál néha kihagy egy-egy henger, az aggregátok olajfogyasztása túllépheti a gyári normaszintet, a hűtőcsövek mentén pedig szivárgás tapasztalható. Apróbb hiba a műszerfali kijelzők világításának megszűnése, jelentkezhet egy-egy kontakthibás kapcsoló, s üzemképtelenné válhat az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer. A nagy csomagtérajtó zöröghet, az elektromos ablakok néha nem mozgathatók, az ülésfűtés gombjai egyes példányokon beragadhatnak, ilyenkor a szivacs és a huzat is „megsülhet”. A műanyag borítású kormány és váltógomb rövid időn belül kifényesedik, megkopik. Érdemes kipróbálni az ablaktörlőket, mert a mozgatómotor nem minden esetben áll a helyzet magaslatán, az első ülések pedig szorulhatnak a sínekben.

Hyundai i30-asból (2007-től) körülbelül 100 darabot találni, a kínálat 30%-a dízel és szintén 30%-a kombi. Az i30-as repertoár kétmilliótól egészen 3,9 millióig terjed. Jóval több Skoda Octavia keresi új gazdáját (2004-től, kb. 500 db), a gázolajosok arán Hyundai i30-asból (2007-től) körülbelül 100 darabot találni, a kínálat 30%-a dízel és szintén 30%-a kombi. Az i30-as repertoár kétmilliótól egészen 3,9 millióig terjed. Jóval több Skoda Octavia keresi új gazdáját (2004-től, kb. 500 db), a gázolajosok arán