Hirdetés – Használt autót vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen rejt némi kockázatot magában. Éppen ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyekkel megkönnyíthető a döntés, és egyszerűen kiszűrhetőek azok az autók, amelyeket nem célszerű megvásárolni.

A típushoz leginkább értő szervizt kell felkeresni

Az egyik legfontosabb lépés a gépjármű múltjának kiderítése. Ehhez segítséget nyújt a szervizfüzet, bár azzal érdemes tisztában lenni, hogy ezt sok esetben hamisítják. Inkább érdemes felkeresni egy márkaszervizt, ahol a gépjármű szervizmúltja egyszerűen lekérhető egy állapotfelmérés keretében. Továbbá a külső sérüléseket is érdemes szemügyre venni, illetve az elemek összeillesztését célszerű külön ellenőrizni. Természetesen nemcsak oldalról kell megvizsgálni az autót, hanem alulról is. Továbbá ellenőrizni kell a gumiabroncsok, a fékek, a váltó, a fényszóró és a szélvédő állapotát is. Mindemellett szemügyre kell venni a motortér és az utastér állapotát. Utóbbi esetében ellenőrizni kell a kormány, a pedálok, a váltókar és a kapcsolók állapotát. Továbbá a használt autók esetében minden elektromos berendezést is ki kell próbálni, ideértve a rádiót, a tetőablakot, az ablakemelőt, az ablaktörlőt, az ülésállítást és a fűtést is. Próbaútra is érdemes elvinni az autót, közben pedig érdemes figyelni a motortulajdonságokat és az autó teljesítményét. Továbbá mindenképpen ajánlott a gépjárművet még a vásárlás előtt egy márkaszervizben átvizsgáltatni. Minden esetben a típushoz leginkább értő szervizt kell felkeresni. Ha az átvizsgálás során olyan problémára derül fény, amelynek javítási költsége jelentős, érdemes a vásárlástól elállni. A kisebb hibák esetén természetesen nem kell elállni a vásárlástól, sőt azok akár alku tárgyát is képezhetik.

A tulajdonjog hivatalos bejegyeztetésére 15 nap áll rendelkezésre

Az autó adásvételhez nincs szükség ügyvéd közreműködésére, csupán két tanúra. Az okiratban rögzíteni kell a gépjármű legfontosabb adatait, például a rendszámot, az alvázszámot és a kilométeróra állását. Továbbá szerepelnie kell a szerződésben a felek személyes adatainak és a vételárnak is.

Legalább három példányban kell elkészíteni a szerződést, ugyanis egyre szüksége lesz az okmányirodának. Az erre vonatkozó kormányrendelet részletezi, hogy milyen alaki és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie a gépjármű adásvételi szerződésnek. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a vásárlástól számított egy évig szavatossági kötelezettség terheli az eladót. Ez azt jelenti, hogy ha olyan hiba jelentkezik az egy év alatt, amely bizonyítottan fennállt a vásárláskor, a javítási költséget az eladónak kell állnia. Fontos tanács, hogy pénzt csak akkor szabad utalni, ha a szerződés már aláírásra került. Továbbá a kötelező biztosítás mindig a gépjármű aktuális tulajdonosának a nevére szól. Ez azt jelenti, hogy már a birtokbaadáskor kötelező biztosítási szerződéssel kell rendelkeznie a vevőnek.

Mindemellett még egy kötelező teendőről nem szabad megfeledkezni, mégpedig arról, hogy a tulajdonjog hivatalos bejegyeztetésére 15 nap áll rendelkezésre.

(Nyitókép: Freepik)