Egyelőre csak Angliában, és ott is csak tesztüzemben működik, de ha beválik, könnyen lehet, hogy hamarosan már azért is büntetést fizethetünk, ha túl hangosak vagyunk!

Az angol közlekedési hatóság a tervek szerint a következő hét hónapban különleges, zajérzékelő mikrofonnal szereli fel a térfigyelő kamerái egy részét az utakon.

A beszámolók szerint az angolok ezzel azt szeretnék elérni, hogy immár ne csak a gyorshajtókat és szabálytalanul közlekedőket lehessen elcsípni a kamerákkal, hanem azokat is, akiknek az autói túl hangosak.

A tervezet a rendőrségtől indult, ott ugyanis állítják, rengeteg időt és energiát visz el az, hogy megbüntessék azokat, az általában fiatal autósokat, akik úgy tuningolják a kocsikat, hogy azzal fél Angliát megsüketítsék, mikor elhaladnak valahol.

Így néz majd ki az új kamera (Fotó: carthrottle.com)

Nem Angliában próbálkoznak először ilyesmivel, több országban, például az Egyesült Államok bizonyos területein is egyre gyakrabban láthatóak mikrofonnal szerelt kamerák.

Hogy pontosan milyen zajszint felett büntetnek, arról egyelőre nincs hír, azt viszont már most elárulták, hogy nemcsak az autósok kaphatnak a hangzavar miatt büntetést, hanem a motorosok is!

Más kérdés, hogy mikor Kanadában, Montréalban próbálkoztak hasonlóval, és a tesztüzemben még nem büntettek senkit, nem sült el túl jól a dolog, a decibelmérő ugyanis az elrettentés helyett sokkal inkább eredményjelzőként szolgált azoknak az autósoknak, akik szeretik, hogy már kilóméterekről lehet hallani, hogy jönnek…