Már egy éve korlátozások között éljük életünket a járvány miatt. A lezárásokat több szektor is nehezen vészeli át. Kerekes Lászlót, a kecskeméti Korrekt Autóház ügyvezetőjét kérdeztük, hogy a lelassult, bizonytalan élet hogyan érintette a használtautó-piacot.
– A korlátozások bevezetésével természetesen a használt autók szektorát is sújtja a kereslet hiánya. Tapasztalatunk szerint mintegy 15 százalékkal esett vissza az összes vásárlások száma. Azt hangsúlyoznom kell, hogy nem panaszkodom, mert látjuk, hogy vannak sokkal nehezebb gazdasági helyzetben lévő szektorok, például a turizmus és a vendéglátás. Persze azt nem mondhatjuk, hogy a mi szektorunk nyert volna a járvánnyal, de a visszaesés nem kritikus – fogalmazott Kerekes László, aki elmondta, hogy nem az összes típust érintően esett vissza a vásárlási kedv, hanem leginkább a középkategóriás autóknál érezhető a vásárlók elmaradása.
Hozzátette, hogy jelentősen befolyásolja a megkötött üzletek számát az autók tényleges állapota és persze az ár.
– Érdekesség, hogy némileg változott a vevők preferenciája, sokkal reálisabban mérik fel a lehetőségeiket, és az igényeiket is ehhez szabják – mondta Kerekes László, aki csaknem 20 évet töltött már el a szakmában, de most először látja, hogy az árak vagy stagnálnak, vagy emelkednek néhány kategóriánál.
– Szakmánkban jelentős árképző hatással bír az euró árfolyama. A magas árfolyam megjelenik az autók áraiban is, de a legnagyobb mértékű drágulást a kisautóknál látjuk – mutatott rá a forintgyengülés hatására.

A használtautó-piac sem nyert a járvánnyal, de a visszaesés nem kritikus
Fotó: Cseh Gábor

A lezárások és könnyítések változásait is követte a kereslet csökkenése és emelkedése.
– A szigorítások első egy-két hetében érezhető volt, hogy bizonytalanok az ügyfelek azzal kapcsolatban, mit hoz a jövő. Amint azonban látható volt, hogy a gazdaság tovább működik, úgy a kereslet is visszaállt egy elfogadható szintre. Mi, autókereskedők úgy láttuk, hogy a korlátozások szakaszaiban nagyon jól védte a kormány a működő egységeket – fejtette ki Kerekes László.
A jövőt illetően nem könnyen jósol az ügyvezető, csupán bízik abban, hogy a további sikeres intézkedések nyomán csökken a veszély, és a kereslet visszaáll a korábbi szintre, illetve a gazdaság nehézségekkel jobban sújtott szereplői is visszatérnek a körforgásba.

Képeink illusztrációk. Nyitókép: Kovács Tamás / MTI