A kedvező olajipari környezet jelentősen felértékelte az olajfinomítók árát, jól mutatja ezt a török Türkiye Petrol Rafinerileri (Tupras) értékének növekedése is. Az elemzők ugyanis már több mint kétmilliárd dollárra becsülik a török társaság árát, míg ugyanez a cég megítélésük szerint két hónapja még csak 1,8 milliárd dollárt ért.

Mindezek alapján tehát kicsit nagy falatnak tűnhet a Mol számára ez az ügylet. Ugyanakkor nem is teljesíthetetlen, hiszen a Molnak egymilliárd dolláros a pénzügyi flexibilitása, amelyet a gázüzletág lezárásával akár meg is duplázhat. Ezzel kapcsolatban egyébként rossz hír, hogy november 17-ről 29-re halasztotta az Európai Bizottság a Mol gázüzletágának eladásának jóváhagyásáról szóló döntést. A Reuters írása szerint a Mol Földgázellátó és a Mol Földgáztároló Rt. eladásának vizsgálatát azért állította le a bizottság, hogy a cégektől többletinformációhoz juthasson.

A török cég eladása nem biztos, hogy sokáig húzódik, így a Mol szempontjából közel sem mindegy, hogy mikorra várható az ebből beérkező mintegy további egymilliárd dollár. A Tupras esetében a kiszivárgott információk szerint még ezen a héten leülnek a kérőkkel tárgyalni, hogy emeljék meg ajánlatukat. Ezt követően viszont nyílt licitálással lehet megszerezni a többségi irányító pakettet. A Tupras egyébként Törökország legnagyobb olajcége, de csupán finomítói vannak, amelyek éves kapacitása 27,6 millió tonna. Ez a teljes törökországi kapacitás 86 százaléka. A társaság 32 millió dolláros nyereséget ért el az év első három hónapjában, nettó eladásai pedig majd kétmilliárd dollárra rúgtak. A cég tavalyi, konszolidált nettó profitja több mint 40 százalékkal, 659,25 millió lírára nőtt, amely 485 millió dollárnak felel meg.

A Mol Pakisztánban is érdeklődik a Pakistan Petroleum gázkitermelő cég megvásárlása iránt, míg a régióban az Energopetrol eladása folyik. A siker azonban egyik esetben sem lesz könnyű, hiszen olyan cégekkel kell felvenni a versenyt, mint az OMV és a Shell. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a Mol számára a legfontosabb a horvát INA többségi csomagjának megszerzése lenne.