A szűk hónapok alatt az első félévben gyakorlatilag harmadára fogyatkozott a piacon lévő használt autók száma, ami azt eredményezte,hogy a jó állapotú, középkategóriás kocsik ára is elkezdett emelkedni. A kereskedők szerint azonban csak átmeneti a hiány. A legfrissebb hírek szerint ugyanis néhány héten belül újra bővülni fog a kínálat, ugyanis újra meglehetősen nagy számban érkezhetnek külföldi használt autók az országba. A forrás elsősorban Németország, ahol a válság előtti rekordokat dönt az újautó- eladások száma. Különösen a nagy autókat – jellemzően Audikat, BMW-ket – cserélik a korábban évekig kiváró gazdáik, így ebből a kategóriából érkezik az utánpótlás is. A kereskedők ugyanakkor jelezték, hogy nem lesz automatikus a magyar felhozatal gyarapodása, ugyanis az erre specializálódott vállalkozóknak szlovák, lengyel, cseh és román vetélytársaikkal kell megküzdeniük azért, hogy minél nagyobb számban és persze jó áron tudják behozni az autókat.

A magyar újautó-értékesítés továbbra sem élénkíti számottevően a használtpiacot, a vásárlók figyelme ezért is fordul a jobb minőségű importautók felé. A behozatal bővülése egyben a kínált használt autók átlagéletkorának fiatalodását hozhatja, ami ugyanakkor az árak emelkedésével is jár majd. – Az elmúlt években jelentős változásokon ment át a használtautók piaca – magyarázta Zsíros László, a szolnoki Nissan Hovány márkaigazgatója. – A tapasztalat azt mutatja, jelenleg három szegmens dominál a használtautó kereskedelemben. Az első az egymillió forint alatti gépkocsik csoportja, ahol igen élénk a piac. A másik lényeges szegmens az egy-két éves, kevés kilométert futott autók csoportja. Ezek iránt van a legnagyobb érdeklődés, ahogy a szakma mondja, ki sem hűl a motor, már is új tulajdonos kezébe kerülnek. A kereskedelem harmadik szeletét képviselik a nagy értékű gépjárművek, amelyek iránt szintén nagy a kereslet – tette hozzá.

A vezető elmondta, ennek a változásnak a hátterében a hitelpiac–, és a gazdasági válság állhat. Sokan megégették magukat az autóhitelekkel, ezért a vásárlók szemlélete gyökeresen megváltozott. Racionálisabban látják a lehetőségeiket, és inkább a kisebb értékű, de megbízható forrásból származó gépkocsikat keresik, ugyanez érvényes a keveset futott, fiatal autókra is. A felső kategória vásárlói köre csekély mértékben változott, ezért ezen a fronton nem tapasztalható jelentős visszaesés a korábbiakhoz képest.  Az autóhitelek piaca is élénkülni látszik – folytatta Zsíros László. – Korábban, a válság kirobbanása előtt az értékesített autók nyolcvan százalékát hitelre vásárolták meg. Ez a krach után visszaesett nyolc százalékra. Amióta forintalapúak lettek a kölcsönök, azóta ismét erősödik a vásárlók bizalma eziránt a konstrukció iránt. A vállalkozások is egyre élénkebben érdeklődnek a gépkocsik iránt, amelyek szintén stabilizálták gazdasági hátterüket, így erősödik a beruházási kedvük – jegyezte meg. A szakember kiemelte, a használt autók piacán jelenlévő gépkocsik száma jelentősen lecsökkent. Ez is élénkíti a keresletet a megbízható forrásból származó, jó műszaki állapotban lévő használt kocsik iránt. A Hovány Csoport is több száz járműből álló használtautó flottával várja az érdeklődőket, ahol a műszaki állapot minősége szavatolt. Sok a külföldről behozott autó is, amelyekkel szemben óvatosságra intett a szakember, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, sok esetben nem ellenőrizhetőek a külföldi források, amely kockázatot jelenthet a vevő számára.

– Épp most állok autóvásárlás előtt – mondta a téma kapcsán a jászberényi Kovács Péter. – Sokáig böngésztem az internetet, de nem találtam megfelelő autót. Amiket néztem, azok olyan műszaki állapotban voltak, amelyek arra sarkalltak, hogy elálljak a vásárlástól. Nagyon megörültem, amikor az egyik ismerősömtől hallottam, hogy el akarja adni az autóját. Tudom pontosan, hogy mikor vásárolta, hogy mindig rendesen karbantartotta, és kíméletesen vezette. Soha nem spórolt a minőségi alkatrészeken, nem volt semmilyen sufnituning rajta. Így azonnal meg is kerestem. Számomra az a pár ezer forint többletkiadás sokkal jobban megéri, mint vásárolni egy kozmetikázott, agyonhajtott autót, amelynél bármelyik pillanatban beüthet valamilyen hiba, és akkor máris megtérült az a kis ráfizetés – hangsúlyozta. Itt fontos megjegyezni, hogy a használtautók értékesítésénél az eladót a törvény kötelezi arra, hogy a vásárlástól számított fél évig szavatosságot vállaljon a járművére. – Az új autók értékesítése fellendült az elmúlt években – folytatta Zsíros László márkaigazgató. – Saját tapasztalat, hogy az előző évek tízszázalékos növekedéséhez képest ez a szám elérte a negyvenet. Ennek egyik oka, a már említett bizalomnövekedés a hitelek felé, másik pedig a családok, vállalkozások gazdasági megerősödése.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!