Országos átlagban 1,7 millió forintos áron hirdetnek az autósok, ám a vevők az elkelt személyautókért átlagosan mintegy másfélmillió forintot fizetnek. Vagyis gyakran 10-15 százalékot is enged egy eladó az eredetileg elképzelt árból, míg (a statisztika szerint 24 nap alatt) megválik autójától – derül ki a Használtautó.hu internetes szakportál adataiból.

„A gazdaságilag fejletlenebb megyékben élők körében sokkal jellemzőbb, hogy a régi autó megtartása az egyetlen alternatívája annak, hogy a család továbbra is rendelkezzék gépkocsival – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Statisztikáink szerint, míg Budapesten 1000 autóból egyidejűleg 33-at kínálnak eladásra, a legkisebb egy főre eső GDP-vel rendelkező Nógrádban ez a szám a 15-öt sem éri el. A fenti tendenciát mutatja az a tény is, hogy miközben a fővárosban a használt autók kínálatának átlagéletkora 8,7 év, addig Nógrádban átlagosan 12,4 évesek a meghirdetett személygépkocsik.”

Országos szinten már harmadik éve 10 év felett jár a meghirdetett használtautók átlagéletkora, ami nem meglepetés, hiszen idén is várhatóan kevesebb mint harmad akkora lesz az utánpótlást biztosító újautó-eladások száma, mint a válságot megelőző teljes évben, 2007-ben.


 
Engedni kell az elképzelt árból

A meghirdetett árak is jelentős területi szóródást mutatnak: miközben 7 megyében átlagosan 1,3 millió forint alatt kínálják a használt személykocsikat, 2 megyében 1,8 millió forint felett jár ez az érték, Budapest pedig még ebből a mezőnyből is kiemelkedik a 2,4 millió feletti átlagával. A használtautó-tulajdonosok országos átlagban 1,7 millió forintot várnak járműveik ellenértékeként, ám a Használtautó.hu adatai szerint csak akkor számíthatnak sikerre, ha jelentősen engednek az elképzelt összegből: az eladás miatt lekerülő, átlagosan 24 napig fenntartott hirdetésekben szereplő átlagár már mindössze másfél millió forintot tesz ki.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!