Miközben az idén eddig negyven százalékkal többen kerestek új vagy alig használt autót a Használtautó.hu portálon, mint az előző években, a kínálat is lassan bővülni kezdett. Ennek egyik oka, hogy az idei első nyolc hónapban már húsz százalékkal több új autót adtak el, mint két évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Mindez a portál újszerű autóinak kínálatában is megmutatkozik: a kínált személyautók közel hat százaléka idei évjáratú. Köztük szerepelnek azok a szalonautók is, amelyeket átlagosan 12 százalékkal olcsóbban kínálnak, mint hasonló felszereltségű új társaikat.

Bár az áttörésre még várni kell, kedvező jelek már érzékelhetők az újszerű használtautók piacán. Az újautó-eladások elmúlt két évben tapasztalt lassú növekedése fokozatosan hatni kezd a használtautó-piacra is, és a vásárlók érdeklődése is egyre erősödik e korcsoport iránt.

Noha a jelenlegi eladó járművek túlnyomó részét továbbra is az 5 évnél idősebb autók teszik ki, a pillanatnyi kínálatban a legfiatalabb évjáratoknál – a 2011-es mélypont után – már észrevehető emelkedés tapasztalható. (A 2013-as évjárat részét képezik az egyes szalonokban található újszerű teszt- és bemutató, valamint raktárról kínált új autók is. Ezeket az ábrán külön jelöltünk.) Az 1119 darab, már az első tulajdonos által hirdetett, idén forgalomba helyezett használt autó mennyisége időarányosan igen jónak mondható, tavaly ebben az időpontban csupán 1012 ilyen személygépkocsi szerepelt a kínálatban.

„A jelentős fellendülésre az újszerű autók piacán is mindaddig várni kell, amíg az utánpótlást jelentő újautó-eladások szintje el tud rugaszkodni a jelenlegi, évi 55-60 ezres szintről – jelentette ki Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – A már 12 év felett járó gépjármű-átlagéletkor növekedését is csak egy 30-40 százalékos bővülés tudná megállítani. Ehhez azonban elsősorban a magánszemély vásárlók visszatérésére volna szükség, hiszen a jelenlegi újautó-piacot jelenleg elsősorban a céges vásárlások élénkítik.”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!