A titok a gondosságban rejlik, némi munkával, egy-két otthon is elvégezhető esztétikai beavatkozással és egy jól megfogalmazott hirdetéssel komoly fórral indulhatunk a zsúfolt piacon. Aki már keresett használt autót, az tudja, hogy tucatszámra találni mármár vicces, vagy éppen szánalmas hirdetéseket. A kocsiból jó, ha a fele látszik, sötétben készültek a fotók, helyesírási hibáktól hemzsegő vagy komolytalan szövegek – ezek bizony eladásnál hátráltató tényezők. Számos olyan apróság van, ami még nagyobb anyagi beruházást sem igényel, némi idő és törődés kell csak hozzá, meg persze egy kis affinitás a témával kapcsolatban.

Eladás előtti nagytakarítás lépésről lépésre

Arról nem érdemes vitát nyitni, hogy egy tiszta, ápolt autó vagy egy lelakott hívogatóbb-e. Eladás előtt mossuk le az autót, ha ez otthon nem megoldható, menjünk egy autómosóba, már 1000 forint alatt is találni szolgáltatást. A mosást követően nézzük át alaposan a karosszériát, az apró festékhibákat-karcokat könnyű eltüntetni az áruházak autós részlegén is kapható foltjavító festékekkel. Ha kifakult a fényezés, esetleg kisebb felületi kopások is láthatók rajta, érdemes a polírozásba is belevágni. Ez otthon is elvégezhető, polírpaszta, törlőkendő és szivacs kell hozzá, meg persze kitartás. A teljes karosszéria kézi polírozása egy főnek biztosan igénybe vesz néhány órát, ráadásul a másnapi izomláz is garantált. A gépi polírozást csak az eszközzel rendelkező, gyakorlott tulajoknak javaslom, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy nem megfelelő mennyiségű paszta/víz adagolása esetén megsérül a fényezés.

Az üvegfelületek tisztántartásához a háztartási ablaktisztító tökéletesen megfelel Az üvegfelületek tisztántartásához a háztartási ablaktisztító tökéletesen megfelel

Az üvegfelületeken lévő sérülések egyrészt rosszul mutatnak, másrészt a műszaki vizsgán sem felelnek meg, eladásnál pedig komoly alkutényezőt jelentenek. A szélvédőn lévő apróbb, pontszerű kavicsfelverődéseket hozzávetőlegesen 3000 forintos darabáron javítják, érdemes erre áldozni. A kerekeket is tisztítsuk meg, a fékpor makacs szennyeződés, ahhoz speciális oldószer használata ajánlott. Egy alapos vevő bizony benéz a motortérbe, ezért érdemes itt is kicsit rendet rakni. A motormosást télen felejtsük el, szinte garantált, hogy a víz bejut és megfagy a különféle csatlakozókban, s ez akár mozgásképtelenné is teheti az autót.

A kisebb foltok eltüntetése nem ördöngösség, a többihez kárpittisztító ajánlott A kisebb foltok eltüntetése nem ördöngösség, a többihez kárpittisztító ajánlott


Jó időben sem feltétlenül sétagalopp a dolog, a beázás veszélye még gondos előkészítés esetén (kényes elemek letakarása) sem zárható ki. Azzal mindenesetre nem okozhatunk kárt, ha egy nedves ronggyal letöröljük a port a műanyag motorborításról, az oldalsó falcokról és az autó paramétereit tartalmazó plakettről. Nem igazán látványos, viszont annál egyszerűbb művelet az abroncsok légnyomásának beállítása, a lapos kerék nem túl megnyerő és nem is biztonságos. Érdemes a pótkereket is felfújni, majd kivenni a helyéről és kiporszívózni alatta.

Az utastér a tulaj tükrének is tekinthető

Ha megvagyunk a külsővel és a motorház alatti részekkel, szánjunk legalább ekkora figyelmet a belsőnek is. Először az ablakokat pucoljuk meg, zsír és porlerakódás ellen tökéletes a háztartási ablaktisztító szer és a törlőpapír/rongy kombináció. Ezt követően jöhet a műszerfal, és az oldalsó műanyag elemek tisztítása. Erre a célra nem ajánlatos a sima vizes rongy, mert a felület csúnyán szárad, csíkos marad és fénytelen lesz. Lehet kapni speciális tisztítókendőket, de tökéletesen működik a babáknak szánt nedves törlőkendő is. Utóbbi fórja, hogy olcsó, szinte mindenhol kapható, kellően olajos, így csillogó réteg képződik a felületen és kellemes az illata is – kell ennél több? A szellőzőrostélyok apró réseinek hatékony tisztításához fülpiszkáló vagy egy régi fogkefe is tökéletesen megfelel. Ezt követően jöhet az alapos porszívózás, a szőnyegeket természetesen szedjük ki, nemcsak az ülés, hanem az oldalkárpitok is kerüljenek sorra.

Takarítsuk ki a szélvédő és a pótkerék alatti részt is Takarítsuk ki a szélvédő és a pótkerék alatti részt is

Érdemes az első üléseket teljesen előre-, majd hátratolni, hogy a sínek környékét is megfelelően tisztává tudjuk varázsolni. Erősen szennyezett kárpitok esetén próbálkozhatunk puha szőrű kefével és folttisztítóval, ha nem járunk sikerrel, érdemes kölcsönözni egy kárpittisztító gépet. Ez általában 5000-10 000 forint közötti összeget jelent, a vele elérhető különbség óriási, akár a kárpitokba beivódott dohányfüst is eltüntethető. Csak mellékesen jegyezzük meg, ha már kibéreltünk egy kárpittisztítót, érdemes a textilhuzatú családi ülőgarnitúrán, foteleken is „átszaladni” vele, így már emészthetőbb a készülék bérleti díja.

Motormosáskor mindenképpen le kell takarni az elosztófedelet és az elektronikus vezérlés egységeit Motormosáskor mindenképpen le kell takarni az elosztófedelet és az elektronikus vezérlés egységeit

A raktér se maradjon ki a takarításból, a hátsó üléseket hajtsuk fel, alóluk is porszívózzunk ki. A csomagtérroló tipikus porgyűjtő hely, ezért azt se felejtsük el rendbe tenni. Az ajtózsanérok bezsírozásával könnyedén megszüntethető az esetleges nyikorgás, a gázteleszkópos raktérajtóknál már nem ilyen egy a helyzet. Egy mustrán nagyon rosszul mutat, ha léccel kell kitámasztani a hátsó ajtót, nehogy a potenciális vevő fejére csukódjon. Különösen kombiknál gyakori eset, hogy a nehéz ajtó felemelésébe, tartásába belefáradnak a teleszkópok. A megoldást a csere jelenti.

Papírmunka: minden iratot készítsünk elő!

Ha megvagyunk a csinosítással, dolgoztunk a kocsival eleget, szedjük össze az okmányokat is. Ajánlott összekészíteni a kocsi szervizfüzetét, a számlákat, a kezelési útmutatót és a tartalékkulcsot is – ezek vásárlásnál feltétlenül bizalmat gerjesztenek! Értéknövelő tényező, ha állapotlappal együtt hirdetjük autónkat. Az állapotfelmérés időigénye kb. 30-60 perc, díja 10 000-15 000 forint között mozog, az eredményről pedig hitelesített igazolást kapunk. Ezen a papíron megtalálható az autó esztétikai és műszaki állapotára vonatkozó összes információ, a festékréteg vastagságának vizsgálatától a kocsi rendezett okmányain keresztül az esetleg hibás elektromos berendezésekig bezáróan minden. Aki állapotlappal kínálja autóját, vélhetően nem akar semmit sem elhallgatni kocsijáról, a vevők szemszögéből ez igen megnyugtató.

A kézi polírozás fáradságos munka, de otthon is elvégezhető A kézi polírozás fáradságos munka, de otthon is elvégezhető

Gyakorlatlanok bízzák inkább profi szakemberre a gépi polírozást Gyakorlatlanok bízzák inkább profi szakemberre a gépi polírozást

Hirdethetünk használt autókkal foglalkozó weboldalakon, hirdetési magazinokban és autós szaklapokban is. Tény, hogy manapság a legfelkapottabbak az internetes oldalak, melyeken magánszemélyek számára általában díjmentes a hirdetésfeladás. A hirdetésben nappal, tiszta autóról készült fotók legyenek, mutassuk be az autót szemből, hátulról és egy műszerfalkép is szükséges. Ha indokolt, nyugodtan töltsünk fel ülés-, motortér- vagy raktérfotókat is. A hirdetési adatoknál fontos, hogy fel legyen tüntetve a pontos típus (márka, motor, felszereltség és karosszéria), a gyártás/forgalomba helyezés éve, a műszaki vizsga érvényessége, a kilométeróra állása és az üzemmód is – benzines, dízel, LPG stb. A szériatartozékok megadását követően a megjegyzés részbe lehetőleg rövid, tömör és korrekt szöveget írjunk, hangsúlyozzuk az autó előnyeit (pl: első tulajdonostól, sérülésmentes stb.), de ne csapjunk át ömlengésbe. Egyrészt ezt ráérünk a telefonos vagy az e-mailen keresztüli érdeklődéskor elmondani, másrészt ha nem fedi a valóságot az általunk beharangozott állapot, akkor az a személyes megtekintéskor úgyis kiderül. Badarság elhallgatni például, hogy ideiglenesen kivonták a forgalomból, vagy hogy éppen valami futóműprobléma miatt nem járóképes az autó. Az eladó legyen felkészülve, ha az érdeklődő netán rögtön megvenné és vinné a kocsit, legyen nála kinyomtatott adás-vételi szerződés. Utóbbi számos weboldalról díjmentesen letölthető.

Autómosót 1000 Ft alatt is találni Autómosót 1000 Ft alatt is találni

Ha nincs időnk a hirdetéssel és az érdeklődőkkel foglalkozni, próbálkozhatunk az autó közvetlen értékesítésével a használt járművekkel foglalkozó telephelyek valamelyikén is. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy itt általában a piaci ár alatt, ellenben rögtön, készpénzért vásárolják fel a járműveket. Persze létezik köztes megoldás is, ez pedig a bizományosi értékesítés. Ez esetben a tulajdonos megszabja az elvárt minimumárat, amennyiért még hajlandó megválni autójától, a kereskedés pedig kiállítja a telephelyén, meghirdeti a járművet az általa megállapított árért. A cél, hogy a lehető legmagasabb összegért kelljen el az autó, mert így nagyobb lesz a kereskedő értékesítési árrése is. A kereskedéseknek számos előnye van: ingyenes hitelügyintézés, biztosítási szerződés megkötése, átírás és hitellezárás rendezése egy helyen. Ha az autónkat nem tudjuk leadni, akkor is működik a bizományosi értékesítés, csak a hirdetésben feltüntetik, hogy személyes megtekintés előtt időpont-egyeztetés szükséges.

Eladáskor sokat nyom a latban a szervizkönyv és a pótkulcs megléte is Eladáskor sokat nyom a latban a szervizkönyv és a pótkulcs megléte is

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!