– Ahogy a lakosság szegényedik, egyre többen eleve csak használt autóvásárlására gondolhatnak – hangoztatják szakemberek. Novák Ferenc, a megyei Békéltető Testület (BT) elnöke szerint korántsem véletlen, hogy a vevők zöme eleve bizalmatlan az eladóval szemben. Legyen szó akár magánemberről, akár gépkocsikereskedésről, seregnyi vásárlót kételyek gyötrik, mielőtt aláírják a szerződést.
– Pedig ha a legfőbb tanácsokat betartják a vásárlók, sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhetik magukat – hangoztatta az elnök. – Ami talán az egyik legfőbb tanács, hogy a vásárló minél több információt szerezzen a kiszemelt jármű előéletéről.

Az eladó alapos kikérdezése után célszerű alaposan áttanulmányozni a szervizkönyvet, de a jármű korábbi javítását végző márkaszervizben is tanácsos érdeklődni. Ezt támasztják alá a BT adatai is: amíg tavaly két használt gépkocsival kapcsolatos ügyben kaptak beadványt, augusztusig már öt esetben kértek tőlük segítséget. Legutóbb csütörtökön zárult egy ügy, melynek lényege: a vásárló nagyon olcsó autót vett, ám kiderült, hogy a motorral komoly gond van. A felek végül a motorcsere kompenzációban megállapodtak.
– Legyünk körültekintőek, hiszen esetenként sok százezer, de akár millió forint is lehet a tét – hangoztatják a szakemberek. Guzmics László, aki Kaposváron több mint 20 éve hivatalos márkakereskedést üzemeltet, az elmúlt időszakban közel 1000 használt járművet is eladott. Tőle tudjuk: egy peres ügyes sem volt, a bizalmat tartja a legfontosabb értéknek.

– Eleve olyan kocsit számolunk be, ami eladható a piacon – emelte ki. – Ha hibás a gépkocsi, kijavítjuk, s erről korrektül tájékoztatjuk a vásárlót.
Guzmics elismerte: gyakran nincs könnyű dolga a vevőknek, mivel a piacot nem belföldi, hanem jelentős részt külföldről behozott gépkocsik uralják, melynek a múltja gyakran nem ismert.
– Győződjünk meg arról, hogy valóban a tulajdonossal állunk-e szemben a vásárlás, érdeklődés során – hívta fel a figyelmet csütörtökön Méhes Dóra megyei rendőrségi szóvivő. – Ha kereskedőtől vásároljuk a járművet, győződjünk meg róla, hogy bizományban van-e nála az autó vagy ő a tulajdonosa!
Ha magánszemélytől szeretnénk autót vásárolni, akkor érdeklődjük meg, hogy milyen okból kívánja eladni járművét!

Fontos tisztázni azt is: van-e valamilyen hitel vagy teher a járművön, rendelkezik-e a jármű szervizkönyvvel. A jármű adatai megegyeznek-e az iratokon található adatokkal (alvázszám, motorszám) ellenkező esetben ne hagyják magukat rábeszélni a vételre! Szakemberek azt javasolják: elírás-átütés esetén ne vásároljuk meg a járművet! Érdemes azt is megnézni: magyarországi vagy külföldről behozott járműről van-e szó? (külföldi jármű „hitelességét” nehezebb megállapítani) Sérülések a járművön voltak-e, ha igen hol és milyen mértékűek! (festék vastagság mérő eszköz) – tanácsos elkérni az állapotfelmérő lapot a
kereskedőtől. Fontos mindkét kulcs (eredeti és pótkulcs) megléte, s vásárlási szándék előtt végeztessenek el egy részletes állapotfelmérést.

Lényeges a kilométeróra állásának ellenőrzése, s szerződéskötésnél, vásárlásnál mindig legyenek körültekintőek! Az adás-vételi szerződés megkötése lehetőleg független tanúk jelenlétében történjen meg.
– Ha már megtörtént a baj és bűncselekmény áldozata lett valaki, akkor az illető tegyen bejelentést, feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon – jelezte a szóvivő. – A bűncselekmények, melyek a körülmények függvényében megvalósulhatnak: csalás, egyedi azonosító jellel visszaélés, okirattal visszaélés, közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása, gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!