Kim Jong Il személyes kiadásai állítólag Észak-Korea költségvetésének húsz százalékát tették ki, nem utolsó sorban azért, mert hű követőinek előszeretettel adományozott Mercedes személyautókat.

Például 2001-ben, amikor az ENSZ 600 millió dollárnyi segélyt nyújtott az államnak, hogy ételt tudjanak biztosítani a lakosságnak, Kim Jong Il 20 millió dollár értékben vásárolt 200 darab Mercedes, amelyeket aztán egy hosszú hatótávolságú rakéta sikeres tesztjét követően szétosztott emberei között.

Ilyen nagy és páncélozott autónak jár a tisztelgés. Vannak újabb Pullmannok is az állami flottában Ilyen nagy és páncélozott autónak jár a tisztelgés. Vannak újabb Pullmannok is az állami flottában

2009-ben eladta Maybachját, helyette két darab Mercedes S 600 Pullmant vásárolt 3,1 millió dollár értékben. Magától értetődően a „szeretett vezér” a létező legellenállóbb páncélozással kéret az autókat, hogy azok megvédjék az őt imádó néptől.

Minél kisebb a szám, annál közelebb áll a kedves vezérhez az autó utasa Minél kisebb a szám, annál közelebb áll a kedves vezérhez az autó utasa

2010-ben 160 darab Mercedest osztott szét hívei között. A legszebb az egészben, hogy Észak-Korea ellen kereskedelmi embargó van életben, az autókat Kínán keresztül vásárolta az észak-koreai rezsim. Kim Jong Il egyébként apjától örökölte a Mercedes-szeretetet, akinek kedvenc Mercedes 500 SEL típusú autója ki van állítva mauzóleumában.

Kb. 100 darab Mercedes 190-koppintás készült Kb. 100 darab Mercedes 190-koppintás készült

Kim Il Szung egyébként a helyi ipar segítségével megpróbálta lemásolni a Mercedes 190-est, de az észak-koreai koppintás minősége nem volt összemérhető az eredetivel, ezért rövid úton felhagytak a próbálkozással. A lényegében hamvába holt projekt keretében Kaengsaeng 88, Pyongyang 4.10, és Paektusan néven is hivatkoztak az autóra, amelyből még a fűtést is kispórolták.

Akinek jutott az ajándék-Mercedesekből, annak nagy felnire is futja. Még jó, hogy kereskedelmi embargó van érvényben Akinek jutott az ajándék-Mercedesekből, annak nagy felnire is futja. Még jó, hogy kereskedelmi embargó van érvényben

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!