James Bond bravúros vezetéstechnikával kerüli ki az útjába eső akadályokat. Látványos manőverezésekkel táncoltatja Lotusát a kígyózó betonon. Csupán az ő száguldó autója látható a színen, mégis jól érzékelhető a helyzet drámai feszültsége: James Bond menekül valaki elől. És most, a Lotus visszapillantó tükrében feltűnik az üldöző is. Fekete Ford Taunus. Vészjóslóan közelít.
Az üldözött felismeri a veszélyt és felismeri hírhedt üldözőit is. A visszapillantó tükörből látja, hogy a mindenre elszánt négy gengszter – élükön a mitfáhrerülésen vigyorgó „acélfogú óriással” – már neki is szegezte fegyvereit a kocsijának. Eldördülnek a lövések. James Bond keze eltávolodik a váltókarról és a szerelvényfal alján meghúz valamit. És ekkor, a Lotus hátulján, az üldözők felé meredő csőből – különös választűz gyanánt – iszonyú erővel sűrű olajsugár tör elő. Egy szempillantás alatt beborítja a gengszterek autójának szélvédőjét, és száguldó kocsijuk kerekei is vastag, viszkózus olajszőnyegre futnak.
A gengszterek pilótája kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja ellenkormányzással kivédeni a százhatvan kilométeres sebességgel üldözve száguldó Taunus pályaeltéréseit. Minden kísérlete kudarcba fullad. A gengszterek sorsa meg van pecsételve. A következő pillanatban kocsijuk valósággal átrobban az utat övező bozóton, s a szakadék szikláin iszonyú csörömpöléssel, égve, füstölve zuhan lefelé. Végül a meredély alján, orral egy házba fúródik.
Az üldözött Lotus egyre távolodó vezetőfülkéjébe már alig hallhatóan szüremlenek be ezek a zajok. James Bond elégedetten nézi az üldözőktől megtisztult utat. Ismét békés, néptelen tájat mutat a visszapillantó tükör. Feloldja a gázpedál görcsös tapogatását, és csendes „poroszkálásra” fogja vissza az előbb még kétségbeesett erőfeszítéssel száguldásra korbácsolt Lotus tempóját. Hangulatos zenére kapcsolja az autórádiót, és nagy megkönnyebbüléssel rágyújt…

 

Filmfelvevők és koltok össztüze az üldözött Lotusra
Filmfelvevők és koltok össztüze az üldözött Lotusra

extra3

extra4

A szakadékba zuhanás utolsó fázisa: a gengsztereket (csak bábukat) elhelyezik a rámpára emelt autóban
A szakadékba zuhanás utolsó fázisa: a gengsztereket (csak bábukat) elhelyezik a rámpára emelt autóban
A zuhanás pillanata
A zuhanás pillanata
A gonosz elnyerte méltó büntetését. Az egészből mi csak azt sajnáljuk, hogy ez a szép autó is bűnrészes volt...
A gonosz elnyerte méltó büntetését. Az egészből mi csak azt sajnáljuk, hogy ez a szép autó is bűnrészes volt…

 

Nos, eddig a történet, amely prológusa lehet a soron következő képeknek. Részlet az Angliában ezekben a hetekben műsorra tűzött legújabb filmből („A kém, aki szeretett engem”), amely egy atommeghajtású szuper-tengeralattjáró elrablásának meglehetősen zavaros meséje. James Bond szerepében a minden küzdelméből jól fésült győztesként kikerülő „Angyal”, a sima modorú Roger Moore látható. Társa még a produkcióban a német Kurd Jürgens és a banditák vezérét megtestesítő, két méter tizennyolc centiméter magas, és csaknem két mázsa súlyú angol színészóriás, Richard Kiel. Egyébként is félelmet keltő külsejének fokozására a filmben különleges acélfogsor-imitációt készítettek számára.

 

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!