Sokáig úgy tűnt, hogy a felszáradóban lévő pályán Fernando Alonso és a Renault győzelme elvehetetlen. Végül azonban az 56 körös nagydíjon Michael Schumacher minden bizonnyal F1-es pályafutása egyik legnagyobb sikerét könyvelhette el. A két Renault-pilóta a dobogó két utolsó fokára állhatott fel, így a Renault visszavehette első helyét a konstruktőri ponttáblán. Fernando Alonso és Michael Schumacher osztoznak az egyéni ponttábla első helyén.

“Olyan boldog vagyok! Köszönet a csapatnak ezért az eredményért, fantasztikus munkát végeztek. A rajt után meglepett, hogy az élen haladók tempóját tudom tartani, ami jobb volt a vártnál. Egy idő után fel tudtam zárkózni Fisichellára. Azt gondoltam, ha megelőzöm, még ha nem is nyerek, legalább csak két pontot vesztek Fernandóhoz képest. Ez ahhoz képest honnan rajtoltam, jó eredmény lenne. A kritikus pont az volt, amikor száraz abroncsokra cseréltünk… Az utolsó körökben nagyon óvatosan vezettem, bár nem aggódtam, hogy utolérhetnek. Ezután Szuzuka következik, a pálya, amit nagyon szeretek. Nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni, és szokás szerint az abroncsok fontos szerepet játszanak majd ott is” – nyilatkozta boldog a versenygyőztes ferraris.

A nedves pálya a Michelin abronccsal futó autóknak kedvezett. Azonban amint száradt a pálya, egy száraz vonal kezdett kialakulni, s így sokan a köztes (intermediate) gumikat lecserélték szárazra. Alonso és a Renault két új intermediate gumit rakott fel előre és ez hamarosan hibás döntésnek bizonyult. Alonso előnye egyre jobban fogyott és Giancarlo Fisichella vette át a vezetést. A pálya rohamosan száradt, így nyilvánvalóvá vált, hogy azok versenyezhetnek az élen, akik száraz gumikkal hajtanak. Alonso küszködve tartotta a tempót, s bement a bokszba új gumikért, s ekkor a csapat a bal hátsó kerék felhelyezésével problémázva újabb tíz másodpercet elvesztegetett a spanyol pilóta idejéből. Ez volt az a momentum, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Alonso minden reménye elszállt arra, hogy megtartja vezető helyét a világbajnokságban.

“Ez egy nehéz verseny volt a csapat számára, mivel egy nagyon jó lehetőséget vesztettünk el a mai napon. Az első 20 körben nagy előnyre tettem szert, de az első kerekeim nagyon elhasználódtak – és a körülmények egyre nehezebbek lettek, ahogy a pálya elkezdett lassan száradni. Azt a döntést hoztuk, hogy lecseréljük az első kerekeket újakra és ez rossz döntés volt – láttuk, hogy Fisi és Michael, akik nem cseréltek kereket, sokkal gyorsabbak voltak. Ezután már csak azt tehettük, hogy a lehető leggyorsabban száraz gumikra cseréltük a meglévőket – és reméltük, hogy hozhatunk a lemaradásból. A végén nem maradt több kör hátra. Így ez egy rossz nap volt a számunkra, de fantasztikus ez a küzdelem a világbajnokságért, s nagyon magabiztosan megyek Japánba. Ma nekünk volt a leggyorsabb autónk, és még két alkalmunk van a győzelemre. Remélem meg tudjuk csinálni” – nyilatkozta Alonso.

Schumacher ezután könnyedén átvette Fisichellától a vezető helyet és az utolsó körökben leszakadó ég ellenére is megnyerte a futamot. Nem csak az élen folyt kemény harc az előkelő helyekért, hanem a középmezőnyben is. Jenson Button a negyedik helyért sokat harcolt. Bár a negyedik helyről rajtolt el, de gumiproblémák miatt visszaesett, majd ismét erőre kapott és megelőzte Pedro de la Rosát és Rubens Barrichellót az utolsó drámaira sikerült körben. Eredetileg Nick Heidfeldé lett volna a negyedik hely, de az utolsó körben a lekörözött Takuma Sato mögé szorult be. Heidfeld nem tudta kielőzni, kicsúszott és végül a hetedik helyre esett vissza. Pedro de la Rosa lett az ötödik, miközben csapattársa, Kimi Räikkönen bár a második helyre verekedte fel magát, mégsem sikerült célbaérnie autója mechanikai meghibásodása miatt. Rubens Barrichello ért célba a hatodik helyen Nick Heidfeld előtt, miközben Mark Webber kaparintotta meg az utolsó értékes pontot a Williams számára.

A Magyar Nagydíj után a szezon egy újabb izgalmasabb versenye következett Sanghajban. A csapatok nem pihenhetnek sokáig, hiszen a jövő hétvégén rendezik meg a Japán Nagydíjat, Szuzukában. A kínai eredmények tükrében nem kevésbé izgalmas verseny várható a jövő hétvégén.