A tavalyi, illetve az idei rekordból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy megállt a nézőszám korábbi évekre jellemző csökkenése. A mogyoródi pályára kilátogató rajongók száma a 2003-as, 2004-es szezonban érte el a mélypontot, ezután azonban a Hungaroring Sport Zrt. (HS) marketingstratégiájának köszönhetően megfordult a tendencia.

Az ezt követő két év adataiból még nem lehetett hosszú távú következtetéseket levonni, az akkori bővülésben ugyanis komoly szerepet játszottak a kedvezményes pénteki belépők, amelyek igen sok hazai rajongót vonzottak ki a szabadedzésekre.

Tavaly és az idén azonban már nem voltak ilyen akciók, ez azt mutatja, hogy a nézőszám emelkedése tartós lehet. Bár a mostani jegyárbevételt még nem lehet tudni – pontos adatok csak a jövő héten lesznek –, könnyen elképzelhető, hogy az idén a tavalyinál is több folyt be a belépők értékesítéséből. A múlt évben egyébként 2,25 milliárd forintos bevételre tett szert ebből a forrásból a HS, ez 34 százalékos növekedést jelentett az egy esztendővel korábbihoz képest.

A nézőszám emelkedésnek indulásával párhuzamosan egyébként megváltozott a helyszíni nézők összetétele is. Egyrészt a HS magyarországi kampányainak köszönhetően egyre több hazai rajongó nézi meg a ringen a Magyar Nagydíjat, másrészt több korábbi sztár visszavonulása miatt a külföldiek sem feltétlenül a hagyományosan sok szurkolót küldő országokból jönnek.

A mostani nagydíjon például – hála Robert Kubica sikeres szereplésének – fehér-pirosba öltöztek a Hungaroring lelátói és a környező dombok. Bár lehetett látni jó néhány finn, német és brit zászlót is, egyértelműen Lengyelországból jött a legtöbb turista.

A hatalmas lengyel érdeklődés egyébként a későbbieket tekintve is jó előjel Magyarország számára. Az ottani rajongóknak ugyanis a Hungaroring a legközelebbi versenyhelyszín, körülrajongott sztárjuk, Robert Kubica pedig még mindössze csak 24 esztendős, azaz minden bizonnyal a következő nyolc évben is lehet számítani a lengyel szurkolókra.

Nyolc alkalommal pedig még biztosan jöhetnek hazánkba az F1 szerelmesei, mivel vasárnap, a várakozásoknak megfelelően Bernie Ecclestone, a Formula–1 teljhatalmú ura és Gyenesei István önkormányzati miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy 2016-ig biztosan folytatódnak a versenyek Mogyoródon.

A szerződéshosszabbítás azért nagy siker, mert számos ország áll sorba F1-es futam rendezéséért. Többek között Lengyelország, Oroszország, Csehország és India is szívesen fogadná a száguldó cirkuszt, s mivel a versenyek száma korlátozott, igen éles küzdelem folyik a pályázók között.