Bár az eddig értékesített jegyek számából meszszemenő következtetéseket nem szabad levonni, hiszen ahogy általában, minden bizonnyal most is a helyszíni jegypénztáraknál dől el, sikerül-e elérni a 2007-es nézőszámot, Palik László kiemelte: bízik benne, hogy a tavalyi közel negyedmilliónál is többen látogatnak ki augusztus első hétvégéjén a hazai versenypályára.

A nézőszám fokozatos növekedése igen nagy eredmény a HS számára, hiszen világszerte általános tendencia volt az elmúlt esztendőkben, hogy a versenyekre kilátogató rajongók száma csökkent. Hazánkban ezt a folyamatot három éve sikerült megállítani, s bár a 2005-ös hatalmas nézőszám-növekedés még nem volt reálisnak tekinthető (nagyrészt ugyanis annak volt köszönhető, hogy a pénteki szabadedzésre 20 forintos jegyeket árultak, és ez több tízezer, elsősorban magyar rajongót vonzott a Hungaroringre), 2006-ban már egyértelműen látszott, hogy megfordult a korábbi negatív trend.

A tavalyelőtti 184 ezres nézőszámot pedig 2007-ben közel negyedmilliós követte, ez azt is bebizonyította, hogy a látogatók számának emelkedése tartós tendencia lehet.

Az elmúlt esztendő sikerében komoly szerepet játszott, hogy a korábbi félelmekkel szemben a hétszeres világbajnok Michael Schumacher visszavonulása ellenére sem esett számottevően a Magyar Nagydíjra hazánkba zarándokló németek száma. A HS elnöke jelezte, az eddigi jegyértékesítési adatokból úgy fest, ezen a téren az idén sem lesz változás. Így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hosszabb távon sem kell félni attól, hogy a hazánk számára a legtöbb F1–turistát biztosító országból elmaradnak a szurkolók.

A nagyszámú német látogató mellett az idén azonban – hála a kiélezett világbajnokságnak – más országokból is számos rajongó érkezhet. Palik László jelezte: egész biztosan sokan jönnek majd Magyarországra augusztus első hétvégéjén például Lengyelországból a néhány héttel ezelőtt a világbajnoki pontversenyt még vezető Robert Kubica miatt.

Hozzátette: továbbra sem számítanak azonban arra, hogy az évezred elejéhez hasonlóan nagy számban érkeznek szurkolók Finnországból, ezek a rajongók ugyanis Mika Häkkinen távozásával elmaradtak, és a szintén világbajnoki aspiráns Kimi Räikkönen valamiért nem hozza lázba őket.

A várható turistainváziót támasztják alá a budapesti szállodák foglaltsági adatai is: a lapunk által megkeresett láncok hoteleik többségében telt házat várnak. Szabó József, a fővárosban két saját és két franchise-szerződés keretében üzemeltetett szállodával rendelkező Hunguest Hotels értékesítési igazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta: annak ellenére, hogy az F1 hétvégéjére az átlagosnál magasabb árakat határoznak meg, már most 90 százalék fölötti a budapesti hotelek telítettsége, s úgy számolnak, hogy mind a négy szállodában telt ház lesz.

A turisták többsége természetesen a Magyar Nagydíjra érkezik – adataik szerint elsősorban Lengyel-, Német- és Olaszországból – , de akadnak egyéb csoportos foglalások is augusztus első hétvégéjére. Szabó József jelezte: mivel 3 éjszakás csomagokat értékesítenek, a külföldiek többsége nem csak egy napot marad hazánkban.

Érdekesség, hogy az F1-rajongók nem feltétlenül ragaszkodnak a fővárosi elszállásoláshoz, az összes olyan hotelben érezhető a száguldó cirkusz jótékony hatása, ahonnan még viszonylag könnyen megközelíthető a mogyoródi pálya. Az értékesítési igazgató elmondta: az átlagosnál jobbak a Hunguest Hotels szállodáinak foglaltsági adatai például Egerben és Galyatetőn is.

Jók ezek az adatok a Danubius Hotels fővárosi szállodáiban is: péntekre és vasárnapra mintegy 75 százalékos, szombatra pedig már 80 százalék fölötti a 12 ház átlagos telítettsége – mondta lapunknak Bacsi Krisztina értékesítési igazgató. Hozzátette: ez a következő hetekben még sokat mozoghat, ugyanis míg korábban az volt a jellemző, hogy több hónappal előre bejelentkeztek a vendégek, az elmúlt esztendőkben általánossá váltak a last minute foglalások.

Éppen ezért a Danubiusnál most úgy vélik, hogy a 12 budapesti hotel felében lehet telt ház a Formula–1 hétvégéjén, míg a többi hotelnek 90 százalék körüli lesz a telítettsége. Kedvezőtlen tendencia ugyanakkor, hogy a néhány évvel ezelőtti gyakorlattal szemben jelenleg többségében már nem három, hanem csak két éjszakára érkeznek a külföldi Forma–1-rajongók hazánkba.