Az Audi Sport Team Joest két legújabb generációs Audi R10 TDI versenygéppel, illetve Dindo Capello (Olaszország) és Allan McNish (Skócia), valamint Alexandre Prémat (Franciaország) és Mike Rockenfeller (Németország) pilótákkal áll rajthoz az Automobile Club de l’Ouest (ACO) szervezte megbízhatósági versenysorozat minden futamán.

Pontosan tíz esztendővel az után, hogy az Audi megjelent a hosszú távú megbízhatósági versenyek világában, most első alkalommal áll rajthoz gyári csapattal egy európai sportautó-versenysorozatban. „Az európai szurkolók mindeddig csak a 24-órás Le Mans-i versenyen láthatták ’akcióban’ az R10 TDI versenyautókat” – magyarázta Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi versenyigazgatója. “Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy az elmúlt néhány hónap során az ACO-val közösen meg tudtuk teremteni annak alapjait, hogy dízel versenyautóink e klasszikus európai 1000 kilométeres versenyek rajtrácsain is megjelenhessenek. A Le Mans Sorozatban tavaly igen vonzó mezőny gyűlt össze, s az Audi gyári szintű részvétele minden bizonnyal tovább emeli majd a bajnokság értékét.”

Az Európában rendezett Le Mans Sorozat futamai 5-6 órásra is nyúlnak, így valódi megbízhatósági versenyek lévén, a sebesség, a tartósság és az alacsony üzemanyag-fogyasztás itt egyaránt döntő fontosságúnak számít. Olyan paraméterekről van szó tehát, amelyek különös jelentőségűek az Audi számára.

Az Audi Sport Team Joest két harmadik generációs Audi R10 TDI prototípussal indul a Le Mans Sorozatban, amelyek a 2008. június 14/15-i, 24-órás Le Mans-i versenyen is rajthoz állnak majd. Reinhold Joest csapata immár több, mint tíz esztendeje az Audi Sport megbízható partnerének bizonyult, s eddig közösen öt Le Mans-i győzelmet, illetve négy ALMS (American Le Mans Series) bajnoki címet értek el.

Az Audi Európában az ALMS-címvédő Dindo Capello (43) és Allan McNish (38) versenyzőkkel száll harcba a bajnokságért. Sorozatban kilenc összesített győzelmükkel és két bajnoki címükkel a két tapasztalt harcos az ALMS legsikeresebb párosát alkotta az elmúlt két év során. A másik versenygép volánja mögött szintén erős csapat szerepel: Alexandre Prémat (25) és Mike Rockenfeller (24) egyaránt DTM-programja mellett vesz részt a Le Mans Sorozat küzdelmeiben. A két fiatalra az R10 TDI egyaránt nagy hatást gyakorolt a 2007-es tesztek során.

“Az Audi Sport Team Joest és az általunk kiállított, tapasztalt harcosokból és fiatal pilótákból álló legénység kiválóan felkészült a kemény feladatokra, amelyek a Le Mans sorozatban várnak ránk” – jelentette ki Dr. Ullrich. „Célunk egyértelmű: haza szeretnénk vinni a bajnoki trófeát Ingolstadtba és Neckarsulmba, megmutatva, ki is fejleszti és építi a legjobb sportautókat és dízelmotorokat.”

A szezonnyitóra április 6-án, Barcelonában (Spanyolország) kerül sor. A versenynaptárban összesen öt futam szerepel, benne a klasszikus megbízhatósági versenyekkel Monzában (Olaszország), Spa-Francorchamps-ban (Belgium), Silverstone-ban (Nagy-Britannia) és a Nürburgringen (Németország). Az esetleges hatodik futam helyszíne még nem ismert.