Még 2011-ben indított eljárást a francia igazságszolgáltatás Egyenlítői Guinea diktátorának fia ellen, akinek párizsi palotájában két héten keresztül tartó házkutatást végeztek – 101 szobás ingatlanról van szó -, e közben egy kisebb szuperautó-flottát is lefoglaltak.

A hatóság szerint az Obiang család vagyona nagyrészt elsikkasztott közpénzből származik. Azért tudták egyébként megindítani az eljárást, mert akkor a fiú, Teodorin Obiang egyszerű állampolgár volt, idő közben apja az ország alelnöki pozíciójába emelte, ami diplomáciai védettséget ad neki – de ez a változás nem érinti az eljárás lefolytatását, amelynek keretében most elárverezték a lefoglalt luxus- és szuperautókat.

Bugatti, Bentley, Rolls-Royce, Ferrari, Porsche, Maserati, Maybach – és nem csak egy-egy példányról beszélünk. Ráadásul ezeket az autókat ugyan megvásárolta Teodorin, de nem használta őket, lényegében mind nullkilométeres volt. A Drouot aukciós ház most 3,1 millió eurónyi (906 millió Ft) bevételre tett szert ezek értékesítéséből. Ez egyébként csak egy kis része volt annak a flottának, amit Teodorin még 2009 novemberében importált Franciaországba az Egyesült Államokból – a 26 autó közül többet a házkutatás idején már Egyenlítői Guineába szállítottak. Hamarosan a lefoglalt műtárgyak értékesítése következik, egyelőre nem tudni, mi lesz az így „visszaszerzett” közpénzekkel, hiszen ha azokat visszafizetik az afrikai országnak, gyakorlatilag ugyanott landol a pénz, ahonnan elindult.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!