2030-ra már nem csak a fosszilis üzemanyaggal haladó autósokat, hanem az úton levőket akarja kiszolgálni a MOL, azaz nagy hangsúlyt helyet a villanymotoros autók energiaellátásának biztosítására. Eddig egy villámtöltő üzemelt a cég budapesti Istenhegyi úton lévő töltőállomásán, most két új oszlopot állítottak üzembe. Egyszerre már négy villanyautót tudnak így kiszolgálni, a töltők egyenként 50 kW DC és 22 kW AC teljesítmény leadására képesek egyszerre, mindkét töltő támogatja a japán (CHAdeMO) és az európai szabványt (CCS), valamint Type 2 AC csatlakozóval is el vannak látva, így a Volkswagen, BMW Magyarország, Renault Magyarország, Opel, Nissan stb. gyártók elektromos autói is tölthetők lesznek.
mol2
Az elmúlt négy év során az elektromos autók egyre inkább elterjedtek, tavaly átlagosan naponta 5 elektromos autót töltöttek a kúton, éves szinten összesen 18 MWh áramot fogyasztva. A töltéshez szükséges villamos energiát részben a kútoszlopok feletti un. előtetőn, és a fölé magasodó „szolárfán” elhelyezett integrált napelemek révén fedezik. A töltőállomáson eddig egyszerre két elektromos autót tölthettek az autósok.

mol3

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!