A Nikola Motors, a Tesla és a Toyota is elektromos, nagy méretű haszonjárművet fejleszt, és Magyarországról is érkeztek ilyen irányú hírek, de mégis egy dízelmotor-gyártó, a Cummins készült el az első, 2019-től sorozatban gyártott ilyen járművel.

A Cummins Aeos nevű jármű szépséghibája, hogy a 140 kWh kapacitású lítium-ion teleppel mindössze 160 km a hatótávolság, cserébe alig egy órát vesz igénybe a töltés villámtöltővel. Ráadásként a Cummins és a Roush Industries közös munkájával készült nyergesvontatót úgy alakították ki, hogy abban be lehet szerelni egy Cummins B4.5 vagy B6.7 típusjelzésű dízelmotort, ami egy generátort hajt, ilyenkor nem kell törődni a konnektor-kereséssel.

A nagy méretű haszonjárművek világában újdonságnak számít még az energia-visszatermelés fékezéskor, ezenkívül különösen áramvonalassá tették a megjelenést (például kamerák és monitorok helyettesítik a visszapillantókat), alacsony gördülési ellenállású abroncsokat használnak. A sorozatgyártás 2019-ben indul.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!