Pályázati úton szerzett forrást a Fővárosi Vízművek az öt darab, elektromos haszonjármű beszerzésére, de sokkal többről van szó egyszeri flottabővítésnél. Ha tényleg annyival gazdaságosabb az ilyen járművek üzemeltetése, mint a dízelmotoros társaiké (a Nissan 75 százalékkal alacsonyabb üzemanyag- és 50 százalékkal alacsonyabb karbantartási költséget ígér), akkor várhatóan az egész flottát leváltják ilyen járművekre.

Fotó: Lővei Gergely

A most megvásárolt e-NV200-as elektromos kisteherautók nem a megszokott matricázást kapják, hiszen nagy méretű, zöld színű villásdugó is kerül az oldalukra. A rakterük csupasz, nincs benne semmiféle műhelykocsi-belső, aminek az a magyarázata, hogy ezeket elsődlegesen a biztonsági személyzet használja majd, akik a Szentendrei és Csepel szigeten az ivóvízkutakat vigyázzák, illetve árvízhelyzet idején segítenek majd a védekezésben.

A Fővárosi Vízművek elkötelezett a környezetvédelem mellett, hiszen a legfőbb vízbázisainál parti szűrésű kutakat használnak, amelyek környezetében fontos a természet épségének megóvása – nem véletlen, hogy ezeken a helyeken kezdik meg a szolgálatukat az elektromos autók. Az öt járműhöz három Nissan gyorstöltőt is vásároltak, ezeket a Szentendrei szigeten illetve a Káposztásmegyeri Központi Telepen állítják fel. Haranghy Csaba vezérigazgató az ünnepélyes forgalomba helyezéskor elmondta, hogy a cég szolgáltatási területének két végpontja között 80 km van, így nem lesz gond a hatótávolsággal.

A jelenleg használt dízelmotoros autókkal naponta 100-200 km-t tesznek meg a biztonsági őrök, egy-egy ilyen jármű üzemanyagköltsége egy év alatt 2 millió Ft-ot tesz ki, ennél sokkal olcsóbb lesz majd az e-NV200 üzemeltetése. A Vízműveknél kétféle módon oldják majd meg a töltést, a 24 kWh kapacitású telepet normál (240 V) konnektorról 12 óra alatt lehet feltölteni, Nissan gyorstöltővel (ilyet vásárolt a cég) 4 óra a töltési idő, villámtöltővel pedig mindössze 30 perc. Apropó villámtöltő, az eseményen elhangzott, hogy Budapesten három éven belül 1500 darab gyors- és villámtöltőt telepítenek majd, szükség esetén ezeket is igénybe vehetik majd a Vízművek járművei.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!