EQ, azaz Elektromos Intelligencia lesz a neve annak az almárkának, amelyen hamarosan a Mercedes-Benz kínálatában megtalálható akkumulátoros-elektromos autókat forgalmazzák majd. Párizsban egy szabadidő-autó tanulmánnyal demonstrálják, mire számíthatunk, meg azzal, hogy a bejelentést farmerben tette meg Dieter Zetsche, a cég vezetője.
mercedes2
Dedikált építőkészletet terveznek a villanymotoros autók számára, amelynél acélt, alumíniumot és karbont is használnak, és erre szabadidő-autót, limuzint, kabriót kupét is fel lehet majd építeni. A Generation EQ tanulmány mutatja azokat a formai elemeket, amely az új almárka visel majd, például Shooting Brake befejezést kapott a szabadidő-autó – valahol félúton a normál és a kupé között –, nem a tetőlemezt fényezik feketére, hanem a motorháztetőt, és a kocsi elején egy hatalmas V alakú műanyag fedél helyettesíti a hűtőrácsot, e mögül világítanak a fényszórók. Tükrök helyett kamerákat-monitorokat alkalmaznak, nincsenek hagyományos kilincsek.

Generation EQ, Exterieur ; Generation EQ, exterior;
Az utastérben világos színeket, egyszerű formákat használnak, a széles és lapos digitális kijelző szabadon áll, nincs a műszerfalba építve. Elméletileg az új EQ almárka része lesz majd az önvezető funkció is, de biztosan nem a 2019-es debütáláskor, szóval hagyományos kezelőszervek vannak a fedélzeten. Két darab, összesen 402 LE/700 Nm teljesítményű villanymotor hajtja a Mercedes Generation EQ-t, amivel kevesebb, mint 5 másodperc alatt sprintel 100 km/h-s sebességre. Az akkumulátor kapacitását nem árulták el, csak annyit mondanak, hogy a hatótávolság eléri az 500 km-t (valós vagy szabványos?), a kábeles mellett indukciós töltésre is lehetőség lesz, és azt ígérik, 5 percnyi villámtöltéssel 100 km megtételére elegendő energiát lehet majd beletáplálni az autóba. Vételárként egy jól felszerelt dízel GLC-t emlegetik viszonyítási pontként, itt meg kell jegyezni, hogy az Euro 7-es előírások miatt a jelenlegi szinthez képest drágulnak még a dízelek.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!