Sárga díszvarrás és karbonnak látszó betétek teremtenek sportos hangulatot

Hajnali indulást követően korán landolt a gépünk Frankfurtban, így a tesztautók választásakor még akadt AMG is, az 510 lóerős S verziók közül egyet sikerült is megkaparintani. Per pillanat a négyhengeres motorok alternatívája a V8-as, benzines biturbó, a soros hathengeres dízel az év vége felé, a hathengeres benzines pedig jövőre csatlakozik a kínálathoz.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+Coupe, iridiumsilber metallic, Kétszer több az alapmotornál az AMG-féle V8-as biturbó, ezek után nem lehet azon csodálkozni, hogy árra és fogyasztásra is igaz ugyanez. Hangra sokkal jobb

A megszokottnál egy kicsit jobban domborodnak a lemezek, úthengerek is megirigyelhetnék azokat a felniket, amelyek megtöltik a kerékjáratokat. Az első lökhárítóból alig maradt valami a hatalmas légbeömlő körül, hátul pedig négy darab kipufogóvégződést számolhatunk. Azonban aki lehajol és benéz a csövön, az láthatja, hogy egyszerű, szimpla csőben végződik a rendszer, a látványos négyes végződés valójában a lökhárító része. Annyi baj legyen, hiszen a lényeg itt most nem az optika, hanem a hang, ezzel pedig nem spórol a gép. Hátulról dübörgést, recsegést és durrogást hallunk, de élénkebb fordulaton szépen énekel a 4,0 literes, V8-as biturbó is.

Nagyon jó az oldaltartása az üléseknek, amire szükség is van, mert a magas építés ellenére jó kanyartempót lehet autózni a GLC-vel

Egyenes vonalú gyorsulásnál tényleg a méretét és tömegét meghazudtoló módon képes haladni a GLC, az AMG-modellekhez járó fedélzeti telemetria-mérő tanúsága szerint például sikerült egy 3,62 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást produkáljak – a hivatalos adat 3,8 másodperc. Ezen az 55 méteren (ezt is kiírja a számítógép) tényleg az ülésbe préselődik az ember, és a lélegzetvétel is megakad! A rajtautomatika is egyszerű, a kormányon lévő üzemmódválasztót Race-be kell tekerni (ami rögtön hangosabbá teszi a kipufogót és harapósabbá a gázreakciót), majd mindkét pedált lepadlózni, végül felengedni a féket. Ennyi, illetve nem szabad megfeledkezni a nagy levegőről…

Ötajtós karosszériával dögösebb az AMG-változat, hiszen itt nem számít az ember olyan sárvédő-domborításokra, ami a kupénál szinte magától értetődő

A 265/40-es és 295/35 R21-es méretű abroncsokkal a kanyarvétel is egészen tempós lehet, de érezni a magas építés és tömeg miatti hátrányokat. Cserében kigyorsításnál az elektronikusan vezérelt hátsó differenciálzár fékbeavatkozás nélkül lassítja az ívbelső kereket, tehát amit elveszít az ember az íven, visszanyeri azt az egyenesben. Ha pedig arról van szó, a lassulás is megdöbbentő, amire mondjuk szükség is van az elektronikusan korlátozott 280 km/órás végsebesség mellett – sűrű manapság a forgalom a német autópályákon. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 101 km-es tesztkörön sikerült a 66 literes üzemanyagtank tartalmának több mint felét elégetni, szóval aki kihasználja a Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ Coupéban rejlő lehetőségeket, annak gyakori boxlátogatásra lesz szüksége.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+
Összlökettérfogat: 3982 cm3
Hengerek/szelepek: V8/32 biturbó
Max. teljesítmény: 375 kW (510 LE) 5500-6250/perc
Max. forgatónyomaték: 700 Nm 1750-4500/perc
Hossz./szél./mag: 4661/1930/1627 mm
Tengelytáv: 2873 mm
Saját tömeg/teherbírás: 2010/570 kg
Csomagtér: 550-1600 l
Üzemanyagtank: 66 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 3,8 s
Max. sebesség: 280 km/h
Szabványos átlagfogyasztás: 12,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 283 g/km
Alapár: 32 524 700 Ft

Terepre vele!
Fejlődtek az elektronikus beavatkozók, ami jobb terepképességekkel látja el a GLC típust, amiről egy motokrosszpályán győződhettünk meg. A gyári szerelésű nyári gumikkal könnyedén ment végig az autó az akadályokon, még direkt olyan bukkanó is volt, ahol felakadt az alja – ezzel azt bizonyították a gyáriak, hogy az új alsó védőlemezek bírják a strapát.

A vezetőülésből beláthatatlan részeknél nagy segítség a körkamera, az automata váltós 300 d gond nélkül indul meg akár 65%-os meredekségű emelkedőn, az elektronika pedig akkor sem jön zavarba, ha egy, netán két kerék a levegőben van. A légrugók alapján érzi ezt, és ennek megfelelően lefékezi a „szabadon pörgő” kereket. Kiszállva érdekes volt látni, mekkora deformációt viselnek el a nyári abroncsok oldalfalai maradandó károsodás nélkül.

Hidrogént tankol
Még a modellfrissítés előtt készült a GLC F-Cell nevű tüzelőanyag-cellás autó, ennek ellenére ki lehetett próbálni, mint alternatív hajtású modellt. Amíg belül hangtalan az F-Cell, kívül a nyomáscsökkentő szelep már-már zümmögésszerű hangja jelzi a hidrogénes változat érkezését.

Jól látszik, mennyire lenyúlnak a hidrogéntartályok

Nagyon óvatosan szabályozzák a villanymotor (211 LE/365 Nm) teljesítményét, padlóig taposott pedállal is finoman indul meg az autó, de menet közben már érezhetően szabadabban ereszti rá a nyomatékot a kerekekre az elektronika. A csomagtérpadló alá épített 13,5 kWh-s akkumulátor 51 km-es hatótávot tesz lehetővé, ehhez jön a 4,4 kg hidrogén által biztosított további 430 km – NEDC-értékekről lévén szó, a reális hatótávolság inkább 400 km körül lehet.