A Vértes Expo látogatóit augusztus 25-28 között energiabringákkal várják a kiállításon: a szerkezettel közlekedni nem lehet, a pedálozást a kerékpárral elektromos energiává alakítják. Az ELMŰ az Energiabringával azt szeretné elérni, hogy az emberek az áramhasználatról tudatosabban gondolkodjanak – hiszen az energiabringázók megtapasztalhatják most már Tatabányán is, mire lenne elegendő, ha otthonuk áramigényét is maguknak kéne megtermelni. A szakemberek az áramszolgáltató standján abban is segítenek, hogy otthon ne pörögjön annyira a villanyóra.

Az energiabringák külsőre nagyon hasonlítanak a hagyományos kerékpárokra, de az Energiapersely szakemberei állványzatra szerelték őket, és a hajtott kereket áramtermelésre alkalmassá tették – tehát a kerékpár egy helyben marad, és a tekeréssel csak áramot fejleszt. Aki felül rá, annak 2 perce van, hogy áramot termeljen: ez alatt a két perc alatt lehet kipróbálni, hogy mekkora teljesítmény leadására képes az emberi test – és az mire lenne elegendő, ha otthon épp ennyi elektromos energia állna rendelkezésre.


ENERGIABRINGÁZÓK VERSENYBEN

Az energiabringára nem csak azért érdemes felülni, hogy tisztában legyünk vele, mit jelent, ha otthon 1 órán át égve hagyjuk az olvasólámpát. Minden energiabringázó, miután a speciálisan átalakított kerékpárról leszáll, kap egy kódot, amivel a www.facebook.com/energiapersely oldalon regisztrálhat, hogy versenybe szálljon a többi energiabringázóval. A szervezők természetesen külön mezőnyben indítják a fiatalabbakat és az idősebbeket, a nőket és a férfiakat. Aki a saját mezőnyében az első 30 közé kerül, annak teljesítményét tölthető akkuszettel díjazza az ELMŰ.
A kódot nem csak a verseny miatt érdemes megadni az Energiapersely Facebookon: a kód megadását követően azt is megtudhatjuk, hogy az általunk fejlesztett árammennyiséggel mennyi ideig tudnánk otthonunkban világítani – így aki energiabringázott, az onnantól kezdve más szemmel nézi a fogyasztási értékeket villanyszámláján.

ENERGIAOSZTÁLY?
Az energiabringázás mellett az ELMŰ szakemberei azért lesznek ott, hogy segítsenek a villanyszámlák összegének csökkentésében. Készenléti üzemmóddal kapcsolatos praktikákról éppúgy hallhatunk tőlük, mint a szigeteléssel vagy akár háztartási gépek energiaosztályával kapcsolatos tudnivalókról.
Ha pedig az energiabringázás élménye miatt elfelejtenénk a szakemberekhez fordulni, akkor segít a www.energiapersely.hu, a kérdéseket pedig az Energiapersely Facebook-oldalon is várják.