A nikkelallergia az allergiás kontakt dermatitis egyik leggyakoribb kiváltó oka az iparilag fejlett országokban. Becslések szerint a nők 15%-a és a férfiak 5%-a – azaz az iparilag fejlett országokban közel 120 millió ember - szenved nikkelallergiában. Bőrükön viszketéssel járó kiütések jelennek meg, ha nikkelötvözetet tartalmazó fémfelülettel érintkeznek. Számukra ezért rendkívül fontos, hogy kerüljék a kontaktust a nikkeltartalmú fémekkel. Helyzetüket sajnos megnehezíti, hogy nagyon sok mindennapi termék tartalmaz nikkelt: a pénzérméktől az óraszíjakig, a napszemüvegkerettől a nyaklánckapocsig - továbbá az autók belterében is számos ilyen ötvözetet használnak.

A Volvo Cars azonban szigorú követelményekkel biztosítja, hogy az autóihoz szállított beltéri alkatrészek nikkeltartalma megfeleljen a belső szabványoknak. A Volvo modellek valamennyi fémbevonatú beltéri alkatrészében minimalizálták a nikkel-kibocsátást, melynek köszönhetően például a belső ajtónyitók, a sebességváltókar, a kulcs, a Volvo embléma a kormánykeréken és a klímaszabályozó gomb is minimális mennyiségű nikkelt tartalmaz csak. A nikkeltartalmú alkatrészeket nikkelmentes bevonattal látták el, és mindegyiket ellenőrizték, hogy a nikkel-kibocsátási érték megfeleljen a Volvo szigorú előírásainak. A Volvo nikkel-kibocsátásra vonatkozó szabványa a teljes modellválasztékra érvényes.

– A Volvo Cars - beszállítóival közösen  - hosszú ideje munkálkodik az utastérben található allergén összetevők csökkentésén. Valamennyi textil és bőrbevonatunk rendelkezik az Öko-Tex Standard 100 minősítéssel, valamint a kilenc különböző utastérrel gyártott négy Volvo modellünket a svéd Asztma és Allergia Szövetség is felvett az ajánlott autók listájára, a beltéri levegő minősége miatt – mondta Andreas Andersson, a Volvo Cars tiszta autóbelsőkért felelős munkatársa.