Az új Ford Focus lett az eddigi egyetlen olyan gépjármű, amelynek az Euro NCAP szervezet részleges átfedésű frontális és oldalirányú ütközéseknél is 100 százalékos utasbiztonsági minősítést, illetve a 1,5-3 éves gyermekeknél a dinamikus sérülésvédelem esetében is 100 százalékos osztályzatot adott. Egyetlen másik autó sem ért még el ilyen kitűnő minősítést az Euro NCAP tesztjein.

Az Euro NCAP szervezet részéről elmondták, hogy az új Ford Focus kategóriáján belül a legmagasabb pontszámmal (35,46 pont) érdemelte ki az 5 csillagos minősítést az átfogó biztonság, a 4 csillagos értékelést a gyermekek biztonsága, illetve a gyalogosok biztonsága terén versenyképesnek számító 2 csillagos osztályzatot.

Adrian Hobbs, az Euro NCAP főtitkára hangsúlyozta, “A Ford Focus érte el a legmagasabb pontszámot az utasok biztonsága terén azóta, hogy hét éve elkezdtük az új gépjárművek tesztelését, s ez a legjobban teljesítő autóvá teszi kategóriáján belül.”

Egy másik fontos biztonsági és kényelmi eleme az új Ford Focusnak a németországi TÜV csoport által kiadott “Allergia ellen tesztelt belső” minősítés.Világviszonylatban ez mindössze a második autó, amely belsejének kialakításánál független szakértők minősítése szerint olyan anyagokat használtak fel, amelyek a lehető legalacsonyabb szintre csökkentik az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát. Idén korábban a Ford Focus C-MAX volt a másik autó, amelyik megkapta ugyanezt a minősítést.