A Touran-t, a Golf-ot és a Touareg-et követően már a negyedik Volkswagen típust díjazták a legmagasabb biztonsági minősítéssel. A sikeres wolfsburgi modell a gyermekvédelem területén megszerezte a négy csillagot, amely jelenleg a legmagasabb elérhető eredmény.

Az Euro NCAP törésteszt bebizonyította, hogy az új Passat magasfokú utasvédelmet nyújt kicsik és nagyok számára egyaránt. Ez az eredmény a nagy rugalmasságú acélból készült, különösen erős utastérnek köszönhető, amely biztosítja a frontális és oldalirányú ütközések túlélését. Ennek következtében az új Passat karosszériája 57 százalékkal bizonyult merevebbnek elődjénél. Az utastér olyan erősnek bizonyult az Euro NCAP és a közbeeső törésteszteken, hogy még a szélvédő is ép maradt. Az ajtókat még a gumiakadályra rögzített deformálódó tömbbel való 64 km/h-s ütközés után is könnyen lehetett nyitni és csukni.

A Passat fékrendszere szintén maximális védelmet nyújt: az alapfelszereltséghez hat légzsák is hozzátartozik (első, oldalsó és függöny) az utasok biztonsága érdekében. Az első légzsákokat kétszakaszos rendszerrel tervezték, ezáltal különböző erősséggel képesek felfújódni az ütközés nagyságától függően, csökkentve a sérülés kockázatát. A függönylégzsákok az egész ablakrészt befedik az A-oszloptól a C-oszlopig, így az elöl és hátul ülő, alacsony és magas utasokat egyaránt védik. Az utasoldali légzsák üzemen kívül is helyezhető, ezáltal a gyermekek is biztonságosan utazhatnak elöl, a menetiránnyal szemben elhelyezett gyermekülésben.

Az új Passat alapvető tartozékai az ISOFIX csatlakozók is, a gyermekülések optimális rögzítésére. Az alapfelszereltség része a hárompontos biztonsági öv is, amellyel minden ülés fel van szerelve. A hátsó ülésekhez överő határoló, az első ülésekhez ezen kívül övelőfeszítő is tartozik. (A hátsó övelőfeszítők oldallégzsákokkal kombinálva opcióként rendelhetők.) Egy intelligens, az öv bekötésére figyelmeztető rendszer emlékezteti az autó vezetőjét és az utasokat, biztonsági öveik bekapcsolására az utazás alatt.

A fékrendszert olyan aktív biztonsági rendszerek teszik teljessé, mint alapfelszereltségként az ESP és opcióként az ACC (adaptive cruise control).

Az új Passat tervezésénél már a kezdetektől gondoltak a gyalogosok védelmére is. Optimalizálták a motorháztető fedelének csatlakozását a zsanérokhoz, hogy a lehető legjobb gyalogosvédelmet produkálják. Szintén a gyalogosok védelmét szolgálja egy kiegészítő kereszttag és a deformálódó habelem a lökhárító részen, csökkentve az ütközés erejét és egy súlyos lábsérülés lehetőségét. Mindezen módosítások eredményeként a Passat két csillagot kapott a gyalogosvédelem kategóriában, s így csatlakozott osztályának vezető márkáihoz.