Bemutatók, menetpróbák, tesztek
Frankfurti előzetes
Frankfurt nevének hallatán az igazi gourmand a virslire és a levesre gondol, a labdarúgás szerelmese az Eintracht kupagyőzelmére és Détári győztes góljára. Nekünk ez is, az is beugrott, de természetesen csak másodikra, harmadikra. A német város számunkra főleg a hamarosan kezdődő nagyszabású autókiállítás miatt fontos. Lapzártakor három hét van hátra a nyitásig, így valószínű, hogy a létszám még bővül, de már így is nagyon érdekes az összkép.

Prototípusok
Frankfurti Autószalon persze lesz még a jövőben is, s a gyáraknak természetesen más rendezvényeken is elő kell rukkolniuk újdonságokkal, így a friss kiállítási modellek után bemutatunk néhány prototípust, amelyekkel majd Genf, Párizs, Detroit, esetleg Tokió látogatói ismerkedhetnek meg először.

Premier
Akinek az eddigi újdonságáradat sem lenne elég, ne csüggedjen, hiszen maradt még a tarsolyunkban. Három oldalon kapnak helyet a hazai primőrök, köztük három új modell, egy tuningverzió, továbbá egy autót helyettesítő lehetőség a Ferihegyről repülni szándékozóknak.

Maserati Granturismo
Ha Ornella Muti most lenne huszonéves, vagy a Maserati új kupéja mondjuk 30 évvel ezelőtt született volna, bizony sokkal nehezebb dolgunk lenne, ha választanunk kellene az utóbbi évek két legnagyobb olasz csábítása közül. Így azonban a túl nagy korkülönbség igencsak egyértelművé teszi a dolgot…

Audi Cross Coupé
Érdekes és elgondolkodtató egyben, hogy az Audi Cross Coupé a legutóbbi Sanghaji Autószalonon mutatkozott be, bár természetesen nem csak Ázsiának szánják. Ezt bizonyítja az is, hogy az Auto Bild munkatársa immár München környékén próbálta ki. Önöknek még nagyjából 2-3 évet kell várni az ismerkedéssel, igaz, addigra már Q3 lesz a neve.

Chevrolet HHR
A Chevrolet HHR nevű retro-crossoverének – amely a kombi, az egyterű és a szabadidő-autó bizarr kereszteződése – ötlete az Opel vezető formatervezője, Brian Nesbitt fejéből pattant ki. Az USA-ban veszik, az viszont kérdés, hogy Európában bejön-e. Az biztos, hogy behozzák, s novembertől már Magyarországon is kapható lesz.

Mazda CX-7
Lassacskán itt lenne az ideje annak, hogy az automobilizmus Darwinjaként színre lépjen valaki, aki megalkotja a négykerekűek evolúciós elméletét. Nem lesz egyszerű dolog, hiszen egyre-másra születnek a sosem látott mutációk. A Mazdánál például azt találták ki, hogy a zoom-zoom jegyében összekeverik a sportautók és a szalonterepjárók génjeit. Kollégánk amatőr öröklődéskutatóként azt próbálta kideríteni, melyik szülőé a domináns szerep.

Lépcsőshátú limuzinok benzinmotorral
Az új Mondeo rövid pályafutása alatt immár többször is bebizonyította, hogy a Ford ismét nagyot alkotott. Több összevetésben is övék lett a pálma, ám ezúttal “csak” egy ezüstérem ütötte a markukat. Ámbátor hét közül másodiknak lenni nem is olyan rossz eredmény. A győztes és a többi vetélytárs kilétét a 46. oldalon kezdődő 8 oldalas tesztből tudhatják meg.

Luxus SUV-k összehasonlítása
A crossoverek (Mazda CX-7, Chevrolet HHR) megjelenése mellett egy másik furcsaság is terjed: már bevált, sikeres, a helyüket a palettán megtalált modelleket alakítanak át, fosztanak meg legjellemzőbb tulajdonságaiktól, miközben másokkal, esetleg tőlük eddig idegenekkel ruházzák fel őket. Így született a Jeep Grand Cherokee SRT-8, a Mercedes-Benz ML 63 AMG és a Range Rover Sport V8 is. No de kinek és mire szánják őket?

Különleges rendőrautók
A francia rendőrség tavaly nyugdíjazta a Peugeot 306 S16 és a Renault Mégane Coupé járőrkocsikat, s helyettük 63 darab Subaru Impreza WRX-et állítottak szolgálatba. Úgy tűnik, Taxinak a filmvászonra megfelel a hazai gyártmány, de vannak olyan szituációk, amelyekben egyszerre van szükség az összkerékhajtásra és a nagy csúcssebességre. A subarus rendőrök egyenruházatának része a tűzálló versenycipő…


Riportok, sorozatok, aktuális témák
A hónap képe

A nyár sajnos ezúttal is gyorsan elrepült. Többek között e megállapítás képi megfogalmazásának is felfogható e havi fotónk: szikrázó napsütés, a gyorsaság megtestesítőinek számító F–1-es versenyautók és egy, a Duna fölött néhány méterrel repülő kisgép.

Mercedes Diesotto
A Mercedes úgy véli, alternatív hajtások ide vagy oda, a dízel és a benzines motorok még messze nem érték el fejlődésük végpontját. Mindezt alátámasztandó bemutatták félig dízel, félig benzines motorkoncepciójukat, a Diesottót. Az 1,8 literes változat 238 lóerős és 5,9 litert fogyaszt.

Közlekedésfejlesztés: új hidak
Néhány hónappal ezelőtt még leginkább Stephen Colbert és Chuck Norris nevével voltak tele a magyarországi hídépítésekről szóló tudósítások, ám a rosszízű tréfák mára elhalkultak. A minap két új hidat is birtokba vehettek az autósok. Mindkettő rekorder a maga nemében.

30 éves a Lada Niva
Három évtizede született a Niva, mely annak idején igazán korszerű terepjárónak számított, manapság viszont gyakorlatilag már esélytelen minden konkurensével szemben. Szülőhazájában csak a nyugati termék keresett, s más országokban is csak azok veszik, akiknek fontos, hogy soha nem romlik el például az ABS, hiszen az nincs benne. Születésnapi kirándulás a jubileumi változattal…

A Dacia-hajó
“Ha minden jó, hajó a vége!” – adták ki a jelszót Pitestiben, ahol “rájöttek”, nem elég olcsón gyártani, szállítani is minél gazdaságosabban kell ahhoz, hogy a Logan egyre sikeresebb lehessen. A Dunának és a kombi megjelenésének köszönhetően 2007 első hat hónapjában 6333 Logan talált gazdára csak Németországban.

Tanácsadó, szolgáltatások, termékinfók
Kabriótetők ápolása
A kabriók tulajdonosai sokszor megfeledkeznek arról, hogy a ritkán használt tartozék, a ponyvatető a szokásosnál jóval több odafigyelést és törődést igényel. Nincs is lehangolóbb, sőt cikibb látvány annál, mint amikor egy csillogó-villogó álomautót egy szakadt, kifakult ponyvával kell elcsúfítani, ha elered az eső. Előzzük meg együtt a malőröket!