Hoványi Sándor Az Allianz Hungária Biztosító vezérigazgató-helyettese Biztos háttér „Az éles verseny minden bizonnyal a jövőben is folytatódik, véleményem szerint a nyári eseményeknek lehet olyan utóhatásuk a biztosítási piacon, hogy a nemzetközi károk miatt a kártalanítási számlát terhelő tételek megnövekednek. Ezeket a biztosítási piac résztvevőinek kell arányosan viselniük, és ennek valószínűleg lesz díjemelő hatása. Átütő átrendeződést a lakossági szegmensben nem várok, meglepetések természetesen nincsenek kizárva. A flottaszegmensben azonban előfordulhat jelentős változás, ha új szereplő lép be a piacra. Az árcsökkenés tendenciája, úgy gondolom, hosszú távon nem tartható. Az idei kampányban várakozásaim szerint a nyári események miatt jobban előtérbe kerül majd az alacsony árral szemben a biztos szolgáltatási háttér.”

Ertl Pál Az Uniqa Biztosító igazgatósági tagja Liberalizáció “Várhatóan idén is folytatódik a díjverseny – adott esetben megalapozatlan díjakkal. Bízom abban, hogy a MÁV Biztosító közelmúltban történt felszámolása intő példaként szolgál mind a biztosítók, mind a legolcsóbb biztosítást keresők számára. Érdemes összehasonlítani a magyarországi átlagdíjakat a nyugati szomszédunk mutatóival. Az osztrák áltagdíj legalább kétszerese a hazainak, miközben az itthoni kárrendezési szolgáltatásban – a rezsi-óradíjak kivételével – azonos áltagos kártérítést fizetünk. Ez hosszútávon nem finanszírozható, azaz a díjaknak a következő években emelkednie kellene. Emellett meggyőződésem, hogy a legjobb szabályozást a szabad piac adja, azaz a kgfb-rendszernek is a teljes liberalizáció irányába kellene elmozdulnia.”

Jákfalvi Zoltán a Generali-Providencia Biztosító gépjármű-biztosítási üzletág-igazgatója Attitűdváltozás „A korábbi évekre jellemző, rendkívül kiélezett verseny várhatóan tovább folytatódik, ám az elmúlt időszak történéseinek hatására az ügyfelek attitűdjében változás figyelhető meg. Választásuknál az ár mellett vélhetően megjelenik szempontként a biztosító stabilitása és tőkeereje, a szolgáltatás minősége, illetve a cégforma is. Az ügyfelek választását jelentősen befolyásolja majd az a jogszabályba foglalt előírás, mely szerint a kgfb-kárrendezés során esetlegesen felmerülő peres ügyek esetében mind a biztosító, mind a károkozó személye perbe vonható. Mindezek mellett az állami szabályozáson belül az eddiginél nagyobb hangsúlyt kaphat a károsult védelme, emiatt változik az egyes biztosítók kgfb-díjképzési és kárszolgáltatási stratégiája is.”

Kaszab Attila A K&H Biztosító nem életbiztosítási üzletágvezetője Jutalékszint „Az árverseny bizonyosan folytatódni fog, és az intenzitása is csak némileg csökken a MÁV ÁBE kiválásával. Újabb piaci szereplőkre és az internetes alkuszok további térnyerésére is számítani lehet. Nem kizárt, hogy a díjak folyamatos csökkenése arra kényszeríti a biztosítókat, hogy az értékesítési csatornák jutalékszintjét csökkentsék, illetve a közvetlen értékesítést erősítsék. A 2009-ben várható jogszabályváltozás is hozhat átrendeződést. Megszűnhet a kampányidőszak, a szerződések január elsejei évfordulója. Bár sokan a verseny csökkenését várják ettől a lépéstől, az internetes alkuszok honlapjain a díj-összehasonlító alkalmazások egyértelműen megmutatják, ki a legolcsóbb. Kedvezően hatna ugyanakkor a díjakra egy egységes kártörténeti adatbázis.”

Papp Lászlóné Az Aegon Magyarország Biztosító gépjármű-biztosítási üzletág-igazgatója Tendenciaváltás „Társaságunk véleménye, hogy az idei kgfb-kampányban várhatóan megváltozik az elmúlt évek piaci tendenciája. A biztosítót váltók létszámának évek óta tartó, folyamatos növekedése megállhat. A változás hátterében szerepet játszhatnak a MÁV-biztosítóval történt események. A díjak mozgása előreláthatólag az inflációhoz közelítő emelkedésbe vált a korábbi díjcsökkentések helyett, ezt a károk és elsősorban a személyi sérüléssel járó kifizetések folyamatos növekedése indokolja, de jelentősen emelkednek az alkatrészárak, valamint a javítók rezsióradíjai is. A 2008. év végén vagy 2009. év folyamán előreláthatólag megváltozik a törvényi szabályozási háttér, amely szintén újraírhatja a kötelező gépjármű-biztosításokra vonatkozó piaci relációkat.”