Ezúttal új helyszínen és még a tavalyinál is színesebb műsorral készülnek a szervezők, akik abban bíznak, hogy a rendezvény még az egy évvel korábbinál is nagyobb érdeklődésre tarthat számot. Szakértők szerint a Formula–1-es bemutatónak az országimázsra és a turizmusra is igen jó hatása van.

Az utcai bemutatót az idén az alagút–Clark Ádám tér–Lánchíd–Roosevelt tér útvonalon rendezik meg, augusztus 2-án – mondta lapunknak Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke.

A körülbelül egyórás program autós-motoros felvonulással kezdődik, ahol a 2007-es Dakar-rali résztvevői mutatják be járműveiket, a motorosok között az idén első helyet szerzett Cyril Despres vezetésével. Ezt követően veterán F1-es autók hajtanak át Budapest legrégebbi hídján. A helyszínre kilátogató rajongók láthatják többek közt Gerhard Bergert is a korábbi versenyautójában.

A programot egy a tavalyihoz igen hasonló show zárja, amikor is a Toro Rosso- és a Red Bull-istálló egy-egy autója száguld együtt Besenyei Péter műrepülő világ- és Európa-bajnok gépével.

Tavaly az esemény minden előzetes várakozást felülmúlt. Az utcai bemutatót – amelyet akkor a Hősök terén rendeztek meg – a helyszínen mintegy harmincezren, a televíziók előtt pedig világszerte 73 országban több mint kétszázmillióan látták – mondta Palik László. Hozzátette: mivel most az egy esztendővel korábbinál sokrétűbb lesz a program, úgy véli, az idén akár ezeket az igen impozáns nézettségi adatokat is túlszárnyalhatják.

Szakértők szerint egy ilyen rendezvény amellett, hogy turisztikai szempontból előnyös, jelentősen növelheti Magyarország ismertségét is. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke lapunk kérdésére elmondta: az utcai bemutatónak – figyelembe véve a különböző televízió-csatornák reklámtarifáit – több millió eurós hírértéke van a főváros számára.

Hozzátette: bízik benne, hogy minél több csatorna készít összeállítást Budapestről a közvetítés előtt, s különösen örül annak, hogy az idén a rendezvényt új helyszínen tartják, hiszen így a Formula–1 rajongói Budapest újabb nevezetességeit ismerhetik meg.

Turisztikai szempontból az utcai bemutatónak, illetve a hasonló, nagy érdeklődésre számot tartó műsoroknak elsősorban a környező országokból érkező vendégek jóvoltából lehet kedvező hatása. Az esemény idején ugyanis Budapest a régió központjaként működik. Niklai Ákos elmondta: ezek a rendezvények jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években megugrott a szomszédos államokból érkező turisták száma, Romániából például tavaly ötödével több, az idén pedig eddig közel másfélszer annyi vendég jött Magyarországra, mint egy évvel korábban.