Az autóipari cégek megmentésével foglalkozó pénzügyminisztériumi csoport ma közölte, hogy a két autógyártó állami támogatást kap, ezzel egyelőre biztosítottnak látszik a Chrysler és a GM jövője.

A Chrysler még ebben a hónapban 500 millió dolláros segítséget kap, miközben a FIAT-tal történő fúzióról tárgyal. A General Motors a jövő hónap folyamán hívhatja le az 5 milliárd dolláros forrást, így – a korábbi hírekkel ellentétben – csődeljárás nélkül folytathatja az átstrukturálást – jelenti a Reuters.

Eközben, de a bejelentéstől függetlenül a mintegy 26 ezer autóipari dolgozót képviselő United Auto Workers arra bíztatatta tagjait, hogy e-mailben és telefonon keressék fel a Fehér Házat és lobbizzanak azért, hogy tisztességesen bánjanak a dolgozókkal a tárgyalások során. A szakszervezetet elsősorban a több milliárd dollárt kitevő egészségügyi- és nyugdíjalap sorsa foglalkoztatja.

Barack Obama március végén adott ultimátumot a két autógyártó óriásnak az átstrukturálásra: a GM-nek hatvan napos határidőt szabott a kormány, a Chryslernek pedig egy hónapja kapott arra, hogy szövetséget kössön a FIAT-tal. A GM tegnap közölte, hogy az elbocsátás ütemét felgyorsítva egy hónap alatt 1 600 fő veszíti el állását a következő hónapban.

A Chrysler-FIAT megállapodást eddig nem kötötték meg, ugyanakkor már tudható, hogy a konglomerátum igazgatótanácsát az olasz cég és az amerikai kormány illetékesei választják majd ki független szakértők közül. Korábban több elemző valószínűsítette, hogy a GM csődvédelem keretében folytatja majd az átalakulást, a mostani bejelentés azonban ezt cáfolja. A Chrysler esetében mind a szakértők, mind a kabinet egyértelműen úgy fogalmazott: a cég túlélését a FIAT-tal kötendő házasság biztosíthatja. a kabinet mai nyilatkozata szerint mindent megtesznek ennek érdekében.