A csatlakozó valamint vezetékei – illetve maga az iPod is – a  kesztyűtartóban helyezkednek el, ezért a rendszer lopás-biztos, beszerelése egyszerű, kezelése pedig a kormánykeréken elhelyezkedő gombokkal is megoldható. Az iPod illesztő – az Aygo és Hilux modellek kivételével – a teljes jelenlegi Toyota modellpalettához elérhető.

A Toyota integrált megoldásának segítségével, mostantól utazásaink során nem szükséges több tucat CD-t magunknál hordani vagy a rádióállomások között keresgélni, hiszen elegendő, ha csak az iPod-unkat visszük magunkkal. Miután egy egyszerű mozdulattal, az iPod csatlakozó segítségével összekapcsoltuk mp3 lejátszónkat az autó hangrendszerével, az iPod automatikusan aktiválódik, és kijelzőjén megjelenik a jármű márkajele. Az iPod illesztő az autórádió CD-váltó üzemmódját használja, ezért úgy vezérelhető és hallgatható vele az mp3 lejátszó, mintha CD-tár lenne. Ezután már nincs más teendőnk, mint hogy kiválasszuk a lejátszandó zeneszámokat.

A megszokott iPod funkciók az autó audiorendszerén keresztül is elérhetőek. Kedvenc dalainkat vagy a kiválasztott zenelistát megismételhetjük, de a zenéket akár véletlenszerűen is lejátszhatjuk a teljes hanganyagon, vagy egy kiválasztott zenelistán belül is. A rádió kijelzőjén többek között nyomon követhetjük hogy, éppen melyik dalt hallgatjuk, a zenelista és a zeneszám sorszámát vagy a zeneszámból eltelt időt. Mialatt az iPod autónk hangrendszeréhez csatlakozik, a rendszer folyamatosan tölti a készüléket – kivéve a harmadik generációs iPod-ot – így biztosítva, hogy az autóból kiszállva se kelljen lemondanunk a zenehallgatás élményéről.

A Toyota vásárlók két megoldás közül választhatnak, amennyiben a zenehallgatás e módját választják. Abban az esetben, ha már rendelkeznek Apple iPoddal, akkor elegendő a csatlakozó szettet megvásárolniuk. Ha azonban a leendő autótulajdonos még nem rendelkezik iPoddal, akkor a Toyota márkakereskedésekben az iPod csatlakoztató szett mellett öt különféle színű és tárkapacitású iPod nano közül is választhat. Az iPod csatlakoztató szett szinte valamennyi újonnan vásárolt Toyota modellhez rendelhető, illetve bizonyos típusokba utólagosan is beszerelhető a kijelölt márkaszervizekben. A Toyota iPod illesztője az iPod Shuffle kivételével a teljes iPod termékpalettát támogatja.